Så hittar du svenskodlat i butiken

 

När du handlar frukt och grönsaker i butiken ser du ofta två olika märkningar på förpackningarna:

Från Sverige hjälper dig att hitta svenskodlade produkter i butik.

fran_sverige_rgb

Svenskt Sigill är en certifiering som garanterar en hög kvalitet och stort miljöansvar.

svenskt_sigill_color_rgb

För att odlarna ska få märka sina produkter med Från Sverige-märket krävs att produkten är kvalitetssäkrad och certifierad enligt Svenskt sigill som har en blågul sol som logga. Så båda dessa märken hjälper dig att hitta de svenskodlade trädgårdsprodukterna när du handlar.

Produkter märkta med Svenskt Sigill kommer från certifierade odlare och lantbrukare som tar ett mycket omfattande kvalitets- och miljöansvar och arbetar aktivt med att minska sin klimatpåverkan. Miljöfrågor utgör en allt viktigare del av odlingen. Från myndigheter ökar kraven genom hårdare regler, samtidigt som konsumenterna har blivit allt mer miljömedvetna och ställer hårdare krav på produkterna.

Sverige har en tuff lagstiftning och bland de högsta miljö- och klimatkraven i världen. Det är självklart positivt för de konsumenter som handlar svenskt och för de som arbetar i odlingen. Samtidigt är konkurrenssituation tuff för de svenska odlarna.
När du handlar närproducerat från Sverige blir transporten kortare och dessutom minskar risken för skador när frukt och grönt färdas kortare sträckor och vi behöver inte slänga så mycket.
Vi har en kort odlingssäsong men fördelarna med vårt svala klimat är mycket dagsljus och låga temperaturer som stimulerar bildandet av aromämnen och gör att både frukter och grönsaker smakar mer.

Fantastiska produkter i säsong nu
Något som är i säsong just nu och som man längtar efter så här års är rotfrukterna. Sortimentet är stort med supergoda morötter, betor i olika färger, söta palsternackor och smakrik rotselleri.
Nu skördas också de magnifika kålsorterna som vitkål, spetskål, savojkål och rödkål. Grönkålen och brysselkålen skördas även på vintern. Sallat och örter, som ger matlagningen en extra dimension, finns hela året från klimatcertifierade växthusodlingar. Vinterpotatisen är mogen och upptagningen är i full gång av många moderna goda potatissorter. Äppelsäsongen är helt fantastisk i år. Gravensteiner, Aroma, Ingrid Marie, Rubinola och Frida är alla ljuvligt aromatiska efter den varma sommaren. Även löken blir mycket aromatisk och god.

Dessa råvaror behöver inte transporteras långt och kräver inte lika mycket energi för förvaring och lagring. Väljer vi att handla smarta säsongsgrönsaker gynnas den lokala matproduktionen och Sverige får en bättre självförsörjningsgrad.

Säsongens Bästa hjälper dig att hålla reda på vad som är i säsong just nu. Vi guidar dig till varför du ska välja svenskodlade produkter när du handlar – och ger inspiration till hur du kan använda dem för maximal upplevelse!
Bakom Säsongens bästa står LRF Trädgård som är en branschorganisation för svenska producenter av grönsaker, frukt och bär samt prydnads- och plantskoleväxter.

Läs mer här:

https://sasongensbasta.se/wp/wp-admin/post.php?post=1858&action=edit

col-1331669_1920

Clara Frijs

Clara Frijs

potatoes-522486_1920