Rostade vintergrönsaker med morotskräm

Vintergrönsaker på en plåt

Kål, morot, palsternacka, potatis och lök - fem fina vintergrönsaker

Grönsaker 2-3 pers

500 g vitkål i klyftor

3 potatisar, kokta

2 morötter

2 gula lökar

2 mindre palsternackor

Salt, peppar

Chiliflakes

Riven ost

Olja, oliv eller raps

Basilika

Sätt ugnen på 225 grader och klyfta kål och lök. Skala och skär ner morötter och palsternackor i stavar och krossa potatisen med en gaffel. Ringla över olja och salta och peppra och strö gärna över lite chiliflakes. Ugnsrosta grönsakerna på en plåt ca 20 minuter, tills allt fått fin färg. Efter halva tiden, riv över lite ost på potatisarna.

 

Morotskräm

500 g morot

0,5 apelsin, saften

1 msk olivolja

1 tsk spiskummin

Chiliflakes

Salt

Peppar

Skala och hacka morötterna och koka dem mjuka. Låt dem svalna en stund och mixa sedan med pressad apelsin, olja och kryddor.