Kål, morot, palsternacka, potatis och lök - fem fina vintergrönsaker
Grönsaker 2-3 pers
500 g vitkål i klyftor
3 potatisar, kokta
2 morötter
2 gula lökar
2 mindre palsternackor
Salt, peppar
Chiliflakes
Riven ost
Olja, oliv eller raps
Basilika
Sätt ugnen på 225 grader och klyfta kål och lök. Skala och skär ner morötter och palsternackor i stavar och krossa potatisen med en gaffel. Ringla över olja och salta och peppra och strö gärna över lite chiliflakes. Ugnsrosta grönsakerna på en plåt ca 20 minuter, tills allt fått fin färg. Efter halva tiden, riv över lite ost på potatisarna.
Morotskräm
500 g morot
0,5 apelsin, saften
1 msk olivolja
1 tsk spiskummin
Chiliflakes
Salt
Peppar
Skala och hacka morötterna och koka dem mjuka. Låt dem svalna en stund och mixa sedan med pressad apelsin, olja och kryddor.