Krogens mästare i trädgården

danielberlinkrog

Senhösten har kommit till trädgården och Victoria Wedeberg arbetar med att skörda pumpor, frukt och annat som ska lagaras inför vintern. För Daniel Berlin som driver den tvåstjärniga Michelinkrogen på Österlen var det sökandet efter maximal smak som gjorde att han anställde en egen trädgårdsmästare.

victoria-w

Victoria är säsongsanställd på halvtid hos Daniel Berlin krog i Skåne Tranås mellan mars och oktober och det är tredje året hon arbetar där.
– Det är både spännande och roligt att arbeta nära kockarna på restaurangen, säger Victoria. Hennes skördeschema är planerat i detalj och lämnat till köket i god tid för att menyerna ska kunna planeras. Som tur är finns stor förståelse bland kockarna för att det inte alltid blir som man tänkt sig när det handlar om såväl levande produkter som väder och vind.
– Eftersom odlingen är helt ekologisk blir också utmaningarna ibland extra stora som t ex när mördarsniglarna är på väg att ta över eller när kålflugan lägger sina larver i broccolin. Då är det bara att plocka, plocka alla larver man hittar, säger hon. I trädgården odlar Victoria odlar allt från speciella japanska tomater till vackra och ätliga blommor, bondbönor, brysselkål, flowersprouts för att bara nämna några. Så här års är hon i full gång med planering för vad som ska ned i jorden nästa odlingssäsong.

I våras startade Daniel Berlin krog och Victoria ett odlingsprojekt tillsammans med SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, som går ut på att elever vid SLU driver upp plantor till restaurangens trädgård. Syftet är att det ska skapas större förståelse och samarbete mellan odling och restaurang för att på så sätt kunna bli mer hållbara.
– Vi ser fram emot ett unikt och spännande samarbete, säger Victoria och berättar att eleverna är otroligt engagerade. SLU är också hennes hemmamarker, eftersom det var där hon utbildade sig till trädgårdsingenjör med odlingsinriktning och sökte sig till Daniel Berlin krog som praktikant.

victoria-w3

Om Victoria:

Bor: i Malmö

Familj: sambo Michael

Ålder: 29 år

Intressen utanför trädgården: att äta god mat i goda vänners sällskap.

pumpor-i-tra%cc%88dga%cc%8arden

ka%cc%8al-danileberlingarden