Långpanna med pumpa

I mindre pumpa, t ex hokkaido- eller butternutpumpa

4 morötter, gärna blandade färger

4 rotpersilja eller palsternackor

2–3 röda lökar

1 vitlöksklyfta

2+2 msk olivolja

1 tsk salt + 2 krm svartpeppar

1 förp kokta svarta bönor, ca 400 gram

Rivet skal av 1/2 citron + saften

1 tsk honung

1 dl hasselnötter

1 förp fetaost, 200 gram

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär pumpan i klyftor. Lägg klyftorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper på.
  2. Skala och skiva morötter och rotpersilja. Skala och skär löken i klyftor, finhacka vitlöken. Lägg allt på plåten. Ringla över 2 msk olivolja, strö på salt och nymalen svartpeppar.
  3. Stek grönsakerna i ugnen cirka 20 minuter. Rör om försiktigt någon gång. Ta ut plåten och vänd ner bönorna och låt dem bli varma.
  4. Rör ihop 2 msk olja med honung och citron. Rosta hasselnötterna lätt i stekpanna. Smula fetaosten över grönsakerna, ringla över oljan och strö på nötterna.
  5. Servera med kyckling eller quornfilé eller som ensamrätt med bröd och gärna grönsallad till.