Pumpa! Mat, odling och mastodonter

Pumpa! Mat, odling och mastodonter är namnet på en nyutgiven bok.

Det är inte direkt säsong för att äta pumpa nu, men säsong att stoppa ner pumpafrön i jorden för den som vill odla själv. Vi andra får tåla oss till hösten när butiksdiskarna fylls upp av dessa läckra grönsaksfrukter. Och varför inte gotta oss åt pumpans spännande historia och inspireras av de läckra recepten inför höstens måltider så länge.

I den nyss utkomna boken Pumpa, mat, odling och mastodonter får du lära dig att odla, lagra och laga gott av pumpa. Men inte minst får du höra allt om pumpans spännande historia. Det är en av världens äldsta kultiverade grödor som spreds globalt redan på 1500-talet. Ingen vet med säkerhet hur pumpan spreds till olika kontinenter men troligen hade portugiserna något med saken att göra. kanske var det just pumpans produktivitet, dess lagringsegenskaper och de näringsrika fröna som gjorde den så uppskattad.

Boken är utgiven på Natur&Kultur och skriven av Alva Herdevall och Anders Rydell. Här kommer ett recept på pumpasallad ur boken.

PUMPASALLAD MED SVARTKÅL, FIKON & HONUNGSVINÄGRETT

Med sin matighet är pumpa en perfekt ingrediens i vilken sallad som helst. Den är till exempel utbytbar mot potatis i alla slags potatissallader, men särskilt gott är det med rostad pumpa. I denna varma sallad möter pumpans karamelliserade sötma lättbakade fikon, fetaost, valnötter och svartkål. Bäst passar en fast och nötig pumpa.

2 portioner

500 g pumpa, t ex ’Uchiki kuri’, ’Australian butter’ eller butternut
1 msk + 2 msk honung
1 msk + 2 msk olivolja
6 fikon, halverade
300 g svartkål eller annan kål
30 g valnötter
80 g fetaost
2 msk äppelcidervinäger
olivolja
salt och nymald svartpeppar
1. Sätt ugnen på 200 grader, ej varmluft. Dela pumpan, ta bort fröna och skär pumpan i 2–3 mm tunna skivor.
2. Lägg på bakplåtspappersklädd ugnsplåt och pensla med olja. Baka mitt i ugnen cirka 10–15 minuter tills pumpan är gyllenbrun och mjuk. Sänk värmen i ugnen till 175 grader.
3. Rör samman 1 msk honung och 1 msk olivolja och pensla fikonen i en liten ugnsform. Baka mitt i ugnen 10 minuter.
4. Skär bort de grövsta stjälkarna på kålen. Dela stora blad men behåll gärna kålen i större bitar. Stek kålen lätt i olivolja i stekpanna tills den är mjuk men inte krispig.
5. Blanda 2 msk olivolja, 2 msk honung och 2 msk äppelcidervinäger till en vinägrett. Smaka av med salt och peppar.
6. Rosta valnötterna lätt i stekpanna. Blanda pumpa, fikon, feta, valnötter med vinägretten och servera