Premiär för färskpotatisen

De första knölarna är värda sin vikt i guld:))

Bjärehalvön i sydvästra Skåne var först ut med att skörda färskpotatis i år. De läckra knölarna som precis skördats kan nästan bara skölja av och åka ner i kastrullen. Koka inte för länge och glöm inte saltet!

Potatisodlare Arnold Ebbesson var först ut med att plocka sina primörer av sorten Swift. Potatisen sattes den 14 mars och i år har det tagit knappt 2 månader för potatisen att bli klar, trots det kalla aprilvädret. Intresset för de allra första primörerna har som alltid varit stort och det blev budgivning på de första knölarna. Lycklig köpare av de 40 kg som auktionerades ut var Lidl.  Primörerna gick för 2 000 kronor per kilo! Totalt 80 000 kronor och hela summan skänks till förmån för Barncancerfonden.

Koka färskpotatis
Skrubba eller skrapa knölarna och skölj dem rena. Koka upp vatten, salt och gärna några dillkvistar. Låt potatisen koka 15–20 minuter i vatten som knappt täcker de översta potatisarna, lägg i de riktigt små knölarna lite senare än de större. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av lite. Nästan allt passar till färskpotatis men missa inte att äta några med bara en klick smör, lite salt och ev hackad gräslök.

Tips:
Försiktigt kokt färskpotatis innehåller gott om C-vitamin och färskpotatis har förhållandevis låg GI- värde.

Smaklig spis!

Läs mer på Potatisitiden.se

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Färskpotatis 2010. Foto © Staffan Andersson

Färskpotatis 2010. Foto © Staffan Andersson