Kålen har medvind!

Han känner att det finns ett sug efter färska grönsaker och han har modet att satsa friskt på både grönsaks- och bärodling. Här är Anders Norlén som sadlat om från lantbrukare till grönsaksodlare i Stallarholmen.

– Hoppa in, säger Anders Norlén, passionerad grönsaksodlare på vackra Överselö i Södermanland och tar oss med på en tur i sin terrängbil ner mor Mälaren.
Familjegården Kilfröslunda har stora arealer som främst brukats för spannmål så sent som för ett par år sedan. Men allt tog en tvär vändning när Anders tillsammans med andra bönder från trakten åkte på ett möte om grönsaksodling. Där förstod han att efterfrågan på grönsaker är enormt stor.
Det har varit en tid när odlare har tvingats plöja ner vitkål på grund av dålig lönsamhet men kanske vänder trenden och förhoppningsvis ökar värdet på dessa ståtliga grönsaker som kan ge oss så mycket hälsosam mat. Anders har i alla fall bestämt sig för att förse Stockholmarna med så mycket vitkål och annan kål som han klarar av att odla.
Han hägnade in 60 hektar åkermark, 10 500 meter med tvåmetersstängsel, en förutsättning för odling eftersom området är fullt av hjortar, rådjur och vildsvin. Vatten har han fått dra upp till odlingarna från Mälaren.
– Jag är väl medveten om att det är svårt att kalkylera med vitkålen, skördarna kan variera enormt mycket och man vet inte vad man får betalt. Men kål är en fantastisk grönsak och det är så jäkla kul att odla den. Dessutom får man mycket mer positiv feedback från kunder och kollegor än vad man får som spannmålsbonde, säger han.
Redan på vårvintern åkte Anders ner till en kollega i Västergötland för att så kålen i en speciell såmaskin. Sedan körde han hem med alla 240 000 nysådda kålbebisar till Södermanland där de fått växa till sig. Förutom några olika sorters vitkål odlar han rödkål, broccoli och blomkål.
För att dra upp kålplantorna har Anders byggt ett stort växthus men så snart kålplantorna var klara för utplantering i våras kunde han fylla växthuset med gurk-, tomat-, chili-, och paprikaplantor.
– Jag känner att det finns ett sug efter lokalodlat så jag har planterat ganska mycket sallat, purjolök, hallon, melon och färska kryddor också. Och vi har fått 85000 jordgubbsplantor i jorden. Mycket av det vi odlar levererar vi till grossist men vi kommer att se till att det är välfyllt i vår gårdsbutik, säger Anders Norlén.Säsongensbästa