Vinnande potatis

martin-moses
Årets Kock Martin Moses satsade stenhårt på bra potatis. Foto Samuel Unéus
– Det var viktigt för mig att välja svenskodlad potatis till den rätt som skulle ge mig titeln Årets kock. Jag fick kontakt med en potatisodlare i Säffle som skickade tio olika sorter så att jag kunde provlaga inför tävlingen, berättar Martin Moses från SK Mat och Människor i Göteborg, som i fredags vann tävlingen Årets kock. Potatisen fick en chans att öka i betydelse och blev utsedd att spela huvudrollen i finaldagens huvudrätt. Martin valde den lite smöriga och nötiga sorten Amandine, hans mormors klassiska mospotatis King Edvard och en bakpotatis. 
– Jag lagade en frasig och smörkokt Amandine med kräm på King Edward och mjölkkokt vitlök. Men jag gjorde också en rätt med grovriven Amandine som fick steka härligt krispig i ugnen. Till det serverade jag lite shiitake och kejsarhatt, syrad schallottenlök, fänkål, potatispapadums, örter och purjolök. Allt för att inte bara få fram olika smaker utan också olika texturer som jag gillar, säger Martin.
 Potatis serverad på flera olika sätt på samma tallrik Här samsas sorterna Amandine och King Edward med bakpotatis. I stekpannan bredvid finns vaktel serverad på Martin Moses sätt.
martin-moses-vinnarra%cc%88tt-med-potatis
Foto Per Erik Berglund