Potatis – en bra livräddare

Han kullkastar gamla regler som att det ska vara mjölig potatis till mos och fast till pommes frites. Tvärtrom blir oftast bättre, säger Stefan Ekengren kock och författare till boken Potatis (Natur&Kultur). Han har under sitt kockliv skalat och tillagat hur mycket potatis som helst och nu bestämde han sig för att skriva den här boken för att vi andra människor ska få veta mer om potatisen.

– Det är mycket enklare än man tror att koka potatis. Ska du göra mos behöver du skala potatisen först. Det går fint att göra dagen innan och låta den ligga i kallt vatten i kylen. Om du ska servera potatisen bara kokt så sköljer du av den och kokar på svag värme 20-30 minuter. Glöm inte att salta ordentligt. Jag tar tre teskedar salt per liter vatten men prova vad du tycker är lagom. Potatis är kanske vår viktigaste livräddare i veckan, säger Stefan.

I hans familj är potatisstompet populärt. Stompandet görs helst med en potatisstöt men en trägaffel går bra. Potatisen smaksätts med lök som brynts väldigt lätt i smör, hackad dill och persilja.

Tre potatistips

Råvaran Satsa på en fast potatissort till de flesta rätter, t ex mos och gratäng. Till pommes frites kan det vara bra med en mjöligare potatis som har mer torrsubstans vilket ger ett krispigare resultat.

 

Restsmart Det är perfekt att ha kokt potatis över i kylen. Riv den, blanda med ägg och lite mjöl och stek potatisplättar i smör. 

 

Resursklok Koka upp potatisen och låt den koka fem minuter. Stäng av plattan, vira in kastrullen i en tjock handduk och låt stå tills potatisen är färdig. Så gjorde Stefans mamma på 70-talet när det också var energikris.