Päron och ost – bästa kombon

 

Foto: Nina Bergström

Njut i höstmörkret med en smakrik ostbricka och något gott i glaset. Vi har dukat upp några smakrika svenska ostar,  päron med saftigt fruktkött och behaglig sötma, ett par goda marmelader och kex.

Våra svenska päron har en ganska kort säsong nu under hösten. Låt dem ligga framme och mogna till så känner du väl både doft och smak. Aromen hos de svenska päronen har samband med våra långa dagar under sommarhalvåret och de kalla nätterna på hösten. I Sverige odlas delvis specifika sorter som trivs i vårt friska, lite kyliga klimat. Vi har flera olika sorter som var och en odlas på de platser där sorten trivs och utvecklas bäst.

Clara Frijs  är det som mognar först. Det är ett saftigt och sött päron med doft av honung och citrus. Konsistensen är både krispig och hård.

Fruktköttet är vitt, något löst, saftigt, behagligt sött, smältande och svagt aromatiskt. Används som bords- och hushållsfrukt.

Läs mer om svenska päronsorter här

På vår ostbricka har vi dukar upp tre olika sorters ost: En krämig cheddar, en Västerbottensost och Kvibille ädelost special. Till ostarna passar det fint med päronklyftor, på brickan finns Clara Fries men även Carola och Greve Moltke är goda päron till. Ett sötsyrligt äpple är också gott, inte minst Cox Orange som kommer i december men Aroma eller Ingrid Marie passar fint till. Lite kex och någon marmelad kan bli pricken i och här vi björnbärs- och krusbärsmarmelad. Vi rådfrågade Systembolaget vad som kan passa till en sådan här ostbricka. De svarade så här:

Ostarna i sig är väldigt vinvänliga men tillbehören är det vi behöver ta hänsyn till. Det är söta tillbehör och då är det viktigt att även drycken innehåller sötma, annars finns det risk att den uppfattas som sur.
En torr cider eller äppelmust är två bra val som finns att hitta både med och utan alkohol. Här finns dessutom flera svenska alternativ. Önskar man dricka vin är ett friskt och fruktigt vitt vin med 12-30gr restsötma ett bra val.