Palsternacka eller rödbeta – vad är skillnaden?

Hej Anna Jörnvi, det är fantastiskt bra att du som dietist hjälper oss att reda ut en massa frågor om grönsakernas näringsinnehåll.
Vi vet att det är bra att äta färgrikt för att få i sig olika näringsämnen. Men vad är skillnaden om jag äter rödbetor eller palsternackor? Varför är morötter så nyttiga? Och vad är det egentligen i allt det gröna vi får från de gröna bladen som spenat och rucola?

Svar:
Att fylla tallriken med råvaror som av naturen fått härliga färger är ett bra sätt att säkerställa att kroppen får i sig de näringsämnen som behövs.

Rödbeta och palsternacka är faktiskt rätt lika sett till näringsinnehåll. De är liksom många rotfrukter goda källor till kalium och kostfiber. En skillnad är att palsternacka innehåller mer vitamin C. Även moroten har i grunden en liknande sammansättning, men skiljer sig något med sitt höga innehåll av betakaroten. Betakaroten är en antioxidant som i kroppen kan omvandlas till vitamin A. När det kommer till gröna bladgrönsakerna som spenat och ruccola innehåller de viktiga mineraler som folat, järn och magnesium.

En spännande sak om rödbetor är att det finns forskning som visar att personer som fått dricka en koncentrerad rödbetsjuice kunnat sänka ett högt blodtryck. Detta är en följd av rödbetans relativt höga innehåll av nitrat som i kroppen omvandlas till nitrit och kväveoxid som i sin tur vidgar kärlen. Men mer forskning behövs innan några direkta ordinationer kan göras.

Sammanfattningsvis
Grova grönsaker som palsternacka, rödbeta och morot är verkligen suveräna och utgör miljövänliga alternativ. Precis som de gröna bladen tillför rotfrukterna livsviktiga mineraler och vitaminer till vår kost. Rotfrukterna innehåller dessutom en hel del kostfiber, något som gör att vi känner oss mätta och nöjda efter måltiden. Kostfiber utgör dessutom föda för tarmbakterierna i tjocktarmen vilket gynnar immunförsvaret och underlättar tarmtömning.

Jag skulle vilja säga att alla rotfrukter, precis som de gröna bladen, gärna får vara en del av en hälsosamt kostmönster. Uttrycket ”variation är nyckeln” stämmer enligt mig mycket bra när det kommer till vad vi lägger på tallriken!

/ Anna
Läs mer:
Nutrition och hälsa – bok av Ulla Johansson och Anna Stubbendorff, fjärde upplagan, utgiven av Studentlitteratur 2020
Systematisk översiktsartikel och meta-analys om rödbetsjuice och blodtrycksreglering: https://academic.oup.com/advances/article/8/6/830/4772205?login=true#107129042

Tidigare artiklar med Anna Jörnvi dietist:

Hej igen dietisten

Hallå dietisten!