Paj med säsongens första äpplen och päron

Receptet räcker till 10 bitar.

Njut av säsongens första äpplen och päron i en klassisk fruktpaj! Lyxa till den med ett flätat lock och härlig vaniljglass.

Det är viktigt att fyllningen är kall när du gör flätmönstret, annars mjuknar degen och blir svårjobbad.

Ingredienser

Pajdeg

  • 5 dl vetemjöl 
  • 3 msk strösocker
  • 1/2 tsk malen kanel
  • 1 krm salt
  • 275 g kallt smör
  • 1 – 5 msk kallt vatten

Fyllning

  • 700 g svenska äpplen
  • 700 g fasta päron 
  • 2 msk smör
  • 1 tsk malen kanel
  • 3 msk rörsocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk vetemjöl

Pensling

  • 1  ägg
  • 1 msk mjölk (3 %)
  • 1/2 krm salt

Så här gör du

  1. Pajdeg: Blanda mjöl, socker, kanel och salt. Skär smöret i tärningar. Tillsätt dem i mjölblandningen och nyp ihop med fingrarna. Tillsätt vattnet, börja med 1 msk och tillsätt mer om det behövs, och knåda snabbt ihop. Platta till degen och svep in i plastfolie. Låt vila i kylen minst 1 timme.
  2. Fyllning: Dela och kärna ur äpplen och päron. Skär i klyftor.
  3. Fyllning: Stek frukten i smöret ca 5 minuter. Strö över kanel, 2/3 av rörsockret och vaniljpulver. Fortsätt steka till sockret smälter. Tillsätt citronjuicen. Ta från värmen. Låt svalna helt.
  4. Pajdeg: Ta ut degen en stund innan du ska börja kavla. Kavla ut hälften av degen på ett mjölat bakbord till en 3–4 mm tjock platta.
  5. Pajdeg: Klä en form, ca 20 i diameter, med degplattan. Tryck till lätt så att degen fastnar på kanterna. Skär bort överflödig. Ställ in formen i kylen minst 20 minuter.
  6. Pajdeg: Kavla ut resterande deg till en ca 25×25 centimeter stor platta. Skär plattan i remsor med en kniv.
  7. Fyllning: Blanda strösocker och vetemjöl. Strö i bottnen av formen. Fördela fyllningen över detta.
  8. Pajdeg: Lägg på degremsorna i flätat mönster
  9. Sätt ugnen på 200°C.
  10. Pensling: Vispa ihop ägg, mjölk och salt till pensling. Pensla pajen och strö över resten av rörsockret.
  11. Grädda i nedre delen av ugnen 30–40 minuter.
  12. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljglass.

Receptet kommer från ICA.