Om ikigai och gröna blad

Att gå från råvara till måltid utan mellanled är ett viktigt budskap som Henrik Ennart, vetenskapsjournalist på Svenska Dagbladet förmedlar tillsammans med programledaren Tomas Tengby i programmet Meny i P1 från den 11 januari.
– När det gäller maten så är det slående hur allt hamnar i nåt som liknar Medelhavskost, säger Henrik. Det är mestadels färsk mat, lågt processad, med lite tillsatt socker och salt. Och så varierat som möjligt, med många olika sorters råvaror.

De så kallade blå zonerna i flera Medelhavsländer och Japan, där människor lever mätbart längre, har uppmärksammats de senaste åren. Det är platser där man äter mycket grönsaker, gröna blad och örter och väldigt lite processad mat. Henrik Ennart säger att mångfald tycks vara en av hemligheterna med att äta och må bra, ät många olika saker och olika färger. Då är chansen stor att få i sig många olika ämnen.

Men inte bara maten har betydelse, även motion, sociala relationer, meningsfullhet och återhämtning har stor betydelse för vårt välbefinnande.

Henrik Ennart berättar att det i Japan är viktigt för hälsan att ha minst ett ikigai. Med det menas ungefär “Mening med att stiga upp på morgonen”.

Här är länken till programmet som sändes den 11 januari 2024:

https://sverigesradio.se/avsnitt/hemligheten-med-bla-zoner-och-medelhavskosten