Nu ser man musöronen i fruktträden

Svensk fruktodling har haft en otrolig utveckling under 2000-talet. Fantastiska nya sorter har planterats och en genialisk lagringsteknik har utvecklats så att vi kan njuta svenska äpplen under stor del av året. Det är otroligt värdefullt med de nya unga fruktodlarna som tar hand om gårdar, förnyar och satsar för framtiden. De odlar inte bara goda frukter till oss konsumenter, de skapar arbetstillfällen och vårdar landskapet.
En av dessa unga fruktodlare är Jimmie Persson 32 år som nu har tagit över föräldragården. Han är uppväxt på fruktodlingen i Arkelstorp i östra Skåne men som barn hängde han mycket hos sin farbror som var lantbrukare och hade djur.
– Jag har alltid varit intresserad av lantbruk men h
är är det mellanbygd, vilket gör att åkrarna är väl lämpade för fruktodling som inte kräver så stora arealer. Det är också väldigt bra läge  mellan sjöarna Oppmannasjön och Ivösjön. Klimatet är liknande som vid havet, nu på våren kyler vattnet ner luften och håller tillbaka blomningen i fruktträden så att risken blir mindre att de fryser, säger Jimmie.

Det är spännande tider som fruktodlare nu. 2017, 2019 och 2020 var tuffa år då många odlare drabbades hårt av frostskador. Minsta “slips” på äpplet, som orsakats av för många minusgrader i tidiga knoppstadier innan blom, sänker priserna på frukten eftersom den ratas av oss konsumenter.
– I år har våren varit kall hittills vilket håller tillbaka utvecklingen i träden. Det är bra att det inte går för fort. Just nu är vi i stadiet musöron och sedan blir det knoppar i olika storlekar innan blommen slår ut om några veckor. Äppelträden kring Ivösjön blommar runt 15 maj och läget mellan sjöarna ger ett milt och gynnsamt klimat på hösten, säger han.

Jimmie har satsat på riktigt gångbara äppelsorter i sin odling, en del är förstås sådant som hans far Bengt Persson planterat. Populära Ingrid Marie finns förstås men även Amorosa som är den röda varianten av Aroma. Santana, som är det friska och goda äpplet som även många allergiker brukar tåla finns också i odlingen samt Gloster och Elise som båda är sena sorter som tål att lagras bra och som dyker upp i butikerna så här på vårkanten.