Nobel rotfrukt i liten rätt

Rotselleri, getost och honung är en oslagbar kombo.

Bli förvånad och förtjust i dessa godingar.

Svenska rotgrönsaker fick spela huvudrollen i årets Nobelmeny. Det var både rotselleri och kålrot. Passa på nu under vintern när de svenska är på topp. Gör något gott av rotselleri du med. Sellerisnacks med getost och honung förvånar och förtjuser. Detta är sååå gott och räcker till fyra mindre portioner.

1. Sätt ugnen på 175°. Skala och skiva 1 liten rotselleri. Lägg den i en ugnsform, ringla över 2 msk olja, salta och stek i ugnen ca 15 minuter.
2. Skiva 1 liten getost, 200 gram och fördela på selleriskivorna. Smula på 1 tsk rosmarin, ringla över 1–2 msk lite värmd honung och stek vidare tills osten börja smälta, ca 15 min. Toppa med valnöt. Servera som liten ensamrätt, glöggtilltugg eller matigare med äppelsallad och kokta matiga gryn, t ex dinkel.

Rotsellerin en gammal kulturväxt med aromatisk och kraftfull smak som mildras vid tillagning och blir fantastiskt rund och fin. Roten som är rund med lite små rötter på sig har ett vitt fruktkött som är en aning torrt.

Rotsellerin ger mycket smak i en soppa men passar också bra att steka i skivor eller koka och gratinera. I Waldorffsallad som är lite av en klassiker är rotselleri en självklarhet. Den passar i många olika sallader.
Svensk rotselleri finns oftast en bra bit in på våren.