När våren äntligen kommer

– Efter en mörk och kall vinter är längtan efter värme och sol stor så när penséerna dyker upp i butikerna känns det som att våren äntligen är på väg. Med sina många olika glada färger lyser de upp. Att de dessutom är lättskötta gör att alla kan ha dem i sin täppa. Det finns en oändlig mängd sorter och färger i alla kulörer, både tvåfärgade, strimmiga och enfärgade. Med öga och utan. Öga är den fläck som ofta är svart och som sitter i mitten av blomman. Det finns både stor- och småblommiga, fransiga och de som doftar mer och andra mindre.  Alla sorter är lika tåliga och bra.

En tålig blomma
– Vissa odlas frostfritt på ett par plusgrader i växthus och en del i kallväxthus, det vill säga de får stå i minusgrader under vintern då det inte är värme på i växthuset utan det håller samma temperatur som utomhus.  De som odlas i kallhus är oftast mer kompakta och extra tåliga mot kyla men alla tål ett par minusgrader oavsett odlingssätt. Den är lättskött. Plantera i en bra och näringsrik jord och vattna vid plantering. Sen är det utomhustemperaturen som avgör hur snabbt jorden torkar upp. Man ser på bladen när de hänger och är slappa att det behövs vatten. På våren när det är kallt behöver man inte vattna så ofta.

När kan man plantera den?
Det ska helst inte bli kallare än ett par minus om man har dem utomhus. Så håll koll på nattemperaturen. I annat fall kan de vara ute på dagen och flyttas in i ett mindre kallt utrymme om det blir mer än 3-4 minus. Kallhusodlade penséer tål fler minusgrader och kan stå ute hela tiden.

Plocka bort vissna blommor så kommer nya långt in på försommaren. Vattna oftare när det blir varmare ute.

Användning: Penséer används som en av de första vårblommorna i rabatter, balkonglådor och krukor. Den passar i alla typer av samplanteringar och är mycket bra som kantväxt.

Egenskaper: Penséer klarar temperaturer på ner till ca -5°C. De kan sloka något om det är kallt, men reser sig snabbt igen när temperaturen stiger. En av vårens första utplanteringsväxter som klarar av lätt frost. Blommorna finns i en mängd olika färger och storlekar.

Placering: Kan placeras i de flesta lägen, från sol till halvskugga, men den trivs inte i torka. Vid risk för torka vattnas plantan. Putsa bort vissna blommor så förlängs blomningen.

Svensk säsong: Blommar från mars till juni.

Plus för svenskodlat: