Möt melonodlaren Marcus

Marcus Östlund och sambon känner du kanske igen från TV4:s serie ”Hästliv på Ljuva-Tun” eller programserien ”Tro, hopp och hästar”.

I sommar kan du köpa lokalodlad vattenmelon i Bollnäs, när Marcus Östlund tar steget från hobby till kommersiell odling, med inriktning på exotiska frukter. "Jag har som mål att komma upp i 500 kilo vattenmelon till försäljning under 2022 och tänkte experimentera med persika, kiwi och fikon framöver."

För två år sedan köpte Marcus Östlund och sambon – som är travtränare och hästuppfödare – en hästgård strax utanför Bollnäs. Och det var då tankarna på melonodligen tog fart.

– Jag har alltid varit intresserad av odling och när vi köpte gården ingick ett växthus på 200 kvadrat. Jag gillar att utmana mig själv och hade plötsligt möjlighet att testade lite nya och annorlunda fröer som vattenmelon, fikon, persika och kiwi. Och just vattenmelonerna gick jättebra, säger han.

Med två odlingssäsonger i bagaget drar han nu igång sin första kommersiella melonodling inför säsongen 2022 och satsar på en skörd på 500 kilo.

– Min sambo håller ju på med hästar. Så jag tänkte “Vad väger en häst? Runt 500 kilo”. Därför har jag satt som mål att odla en häst till försäljning här på hästgården under den kommande säsongen, berättar Marcus och skrattar.

Vattenmelonerna kommer säljas i den nysnickrade handelsboden i sommar.

–  Det blir en självservicebod som kommer stå hos oss ute på Ljuva-Tun. Jag gillar söta och krispiga vattenmeloner, och det är vad man kan förvänta sig att hitta hos oss framöver. Det finns ingen bättre törstsläckare en varm sommardag!

I mars-april är det dags att förodla vattenmelonsfröerna inomhus i såjord.

Odlarens 3 tips för att lyckas med vattenmeloner

  1. Värme. Tänk på att vattenmeloner kräver mycket värme under hela säsongen, från när plantan dyker upp i april-maj, fram till skördetid i augusti. Viktigt är att värmen inte bör understiga 5-10 grader! 
  2. Vatten. Vattenmeloner består av 92 procent vatten och de är väldigt törstiga. Vattna ofta och gärna med ljummet vatten, så att du inte kyler ner plantan och dämpar tillväxten. Fel bevattning kommer resultera i en melon som inte har den goda söta smaken du vill åt!
  3. Gödsel. Precis som gurkor, squash och pumpor vill vattenmelonerna ha en välgödslad jord och kan till och med växa på en hög av gödsel. Näringsbalansen i jorden är avgörande för hur växterna mår. Så se till att ge dem en bra start.

Här kan du följa Marcus och Simon på gården Ljuva-Tun på Instagram: @ljuvatun.