Den 3 februari firar vi morotskakans dag och bakar med flera inhemska råvaror.
På onsdag den 3 februari firar vi morotskakans dag. Morotskakan är perfekt att skära i bitar för utefika på verandan eller ta med på vinterutflykten då den också ger ny välbehövlig energi. Den kan varieras mycket både i smak och form. Det viktigaste är dock rejäla, saftiga och finrivna morötter. Här delar vi ett smarrigt recept på morotskaka från Arla.se Du kan minska något på sockret om du vill ha kakan lite mindre söt.
1 dl valnötter
3 morötter
2 dl smör&rapsolja
3 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 tsk malen kanel
1. Sätt ugnen på 175° Lägg bakplåtspapper i en fyrkantig form, ca 20×20 cm.
2. Grovhacka valnötterna. Skala och riv morötterna fint. Vispa ihop smör-&rapsolja och socker.
3. Rör ner äggen ett i taget. Vänd ner nöthacket och de rivna morötterna.
4. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och kanel. Vänd ner ingredienserna i smeten.
5. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen ca 50 min. Låt kakan kallna.
6. Vispa ihop färskost, florsocker och pressad citron. Bred toppingen på kakan och strö över valnötterna.