Morotshack!

 

vegetables-541727_1920

Lika mycket som jag ogillar selleri älskar jag morötter! Det är min rotfrukt nummer ett. Dels älskar jag smaken, dels älskar jag det den gör med min hälsa. Så skriver Fredrik Paulun i sin nyutkomna bok Biohack. Det fick förstås oss på Säsongens bästa att reagera, vi gillar ju selleri också, och vi läser vidare: Morötter har lågt innehåll av kalorier, men ändå tillräckligt mycket kolhydrater för att fungera som en kolhydratkälla vid en normal måltid. Om man tar ett par rivna morötter istället för spagetti till lunchen kan man räkna med mer balanserade blodsockernivåer och lägre kaloriintag, utan att man känner sig otillfredsställd efter maten. Fibrerna i moroten är dessutom mumma för tarmfloran. Tittar man in i mitt kylskåp i skrivande stund finner man två påsar ekologiska tvättade morötter, fem påsar små snacksmorötter och självklart den underbara färskpressade morotsjuicen. De vanliga stora morötterna gör jag slantar av eller tärnar i min sallad. Ofta river jag dem också för att få ut maximalt av näringen. Ju mindre bitar desto lättare blir det för kroppen att ta upp allt. Minimorötterna lägger jag fram till barnen så att de ska ha nyttigt snacks mellan måltiderna, som inte ger tomma kalorier eller gör dem för mätta. Juicen använder jag som en superjuice och kompletterar måltider som inte har så mycket antioxidanter i annan form. Det är nämligen just antioxidanterna som gör moroten så bra. För det första finns det massor av dem, och för det andra innehåller de lutein och zeaxantin. Det är två gulfärgade karotenoider som bidrar med mycket av morotens färg, och faktiskt ger gula fläcken sin färg och sitt engelska namn, carrot. Ett regelbundet morotsintag lär därför skydda mot synnedsättning.

senon11920001_cover