Mitt smultronställe är vid mina blåbär i Öllöv, som vi kallar för Bräsket

Namn: Josefin Svensson
Ålder: 32 år
Bor: Bjärehalvön
Yrke: Bärodlare

Sedan 2014 driver Josefin ett eget företag på Bjärehalvön i Skåne, Josefins Bär, med främst hallon och jordgubbar som odlas i tunnel, men hon odlar även en del björnbär och blåbär. Som ung kvinna var det tufft att slå sig in i en av traditionen mansdominerad bransch men hon har mött uppmuntran för sina insatser.

”Josefin har med stort engagemang och målmedvetenhet hittat sin nisch inom de gröna näringarna. Med kunskap och god affärskänsla driver hon en bärodling där produkternas kvalité och lyhördheten gentemot kunderna är central”.
Så löd motiveringen när Josefin Svensson tog emot belöningen ”Ung växtkraft” av Länsförsäkringar 2017.
Josefin sökte sig till Alnarp, där hon började studera till trädgårdsingenjör 2010. Studierna blev ett perfekt komplement till praktiken hemma i föräldrarnas grönsaksodling, och hon blev alltmer intresserad av verksamheten på familjegården.
På utbildningen pratades det mycket om bär och de nya odlingssystem som höll på att vinna mark.
– Jag tyckte att det lät spännande, gjorde uppehåll i studierna för att åka till Nya Zeeland och jobba på en blåbärsodling. När jag kom hem var jag ännu mer intresserad av att starta en egen bärodling. Andra bärodlare pratade om att det var riskabelt att starta med odling i tunnlar på en gång, men jag tyckte att det kändes mer på allvar i och med att det var en investering, säger Josefin och berättar att föräldrarna hjälpte till med finansiering, och under 2013 byggde de upp tunnlar för jordgubbar och hallon på ett hektar mark.
– Visst var det en stor satsning! Vad har jag gett mig inpå, tänkte jag när leveransen med byggmaterial kom, säger Josefin.
Under våren 2014 stod tunnlarna klara och senare samma år skördade hon sina första bär i det egna företaget.
Idag odlar Josefin sina bär i kruka, ett system som blir alltmer populärt eftersom det är mer flexibelt än att odla direkt i jorden. I nuläget har hon mycket hallon och jordgubbar och en del blåbär, men har reserverat en tunnel för mindre volymer av andra bär. I denna innovationstunnel har hon idag björnbär, vinbär och krusbär.
– Många vill ha en mångfald av bär. Köper de jordgubbar så frågar de direkt om jag har några andra bär också, säger hon.
Säsongen är lång
Jordgubbar skördar hon från mitten av maj till mitten av juli, men hon siktar på augusti i framtiden. Hallonen börjar hon skörda efter midsommar och håller på fram till september. Blåbären plockas från mitten av juli fram till augusti. Väl framme i september sjunker efterfrågan på bär, berättar hon, vilket gjort att hon numera övergivit hösthallon och bara har sommarhallon i fyra omgångar.
De här sorterna odlar Josefin
Hallon Glen Ample. God, odlingsmässigt trevlig sort
Björnbär Loch Ness och taggfria Karaka Black
Blåbär Draper, Reka, Blue Crop
Vinbär röda
Krusbär gröna och röda
Försäljning och marknad
På frågan om varför vi ska köpa svenska bär svarar Josefin direkt.
– Bär är dagsfärskvara, så det är viktigt att transporterna är korta. Då kan jag plocka dem samma dag som jag säljer dem, vilket gör att de är mognare och smakar mer. Det mesta säljs via hennes eget försäljningsställe utanför ICA i Grevie, några kilometer från odlingarna. En del säljs till andra butiker, t ex Lidl. Men det är tråkigt med butikernas egna märken, säger hon. Då går det inte att se på förpackningen vem som odlat dem, även om det står Sverige så blir det för opersonligt. En del går till lokala gårdsbutiker som i sin tur gör sylt eller saft och säljer. Det finns funderingar på att själv förädla och göra sylt men hittills är tiden begränsande. Hon plockar dock in allt och fryser in.
De största utmaningarna för Josefin är att få rätt betalt för sina produkter och få tillgång till arbetskraft.
Trenden talar för bär
Bär är trendigt och ökar år från år och alla är positivt inställda till bär. Man vill också äta bär på fler sätt idag. Inte bara i klassiska efterrätter. Många vill ha frysta bär att lägga i smoothien, och bären letar sig in i både fruktiga och matiga sallader. Dessutom är de väldigt nyttiga, konstaterar hon. Själv tycker Josefin att bären är godast att äta som de är. När hon är ute i odlingen äter hon lite bär mest hela tiden. Men en gång under årets säsong har hon gjort en smarrig bärpaj. Hon funderar lite, och säger sedan att hon kanske glömmer att njuta av bären ibland och tänker mer på kvalitetsaspekter när hon provsmakar. Sonen Ebbe, 4 år, tycker att blåbär är godast. Men inga bär är svåra att få i barnen.