Kebab på blomkål

Paul, hur får man en och samma grönsak att smaka på olika vis?
Ta kålrabbi, rotselleri eller purjolök, exempelvis. Först och främst handlar det om vilken tid på året de skördats, om de är milda eller lite djupare i smaken. Om du sedan grillar, kokar, gravar eller råsteker dem smakar de oerhört olika och får så olika texturer. Det är det som är så fantastiskt! Att en och samma grönsak kan dyka upp varje dag utan att man tröttnar på den – om man bara tillagar den på olika sätt. Prova förresten någon gång att tillaga rotsellerin på olika vis och servera i en och samma rätt.

Zeina, vilka är dina favoritgrönsaker?
Tomater! Svenska sommartomater är det absolut godaste som finns. Hösrt och vinter är det förstås rotfrukterna som gäller. Och så kål! Användbar både i sallad och som dolmar. Har du plats i frysen, frys in ett helt vitkålshuvud. När du tar ut det är det hårt som en basketboll, men när det tinat mjuknar bladen och blir superenkla att vika till dolmar. Då slipper du förkoka dem.

Blomkålskebab
1 blomkålshuvud

2 tsk paprikapulver

1 tsk malen spiskummin

1/2 tsk torkad timjan

3–4 msk rapsolja

1 tsk salt

Tarator
1 vitlöksklyfta

1 dl tahini

1 dl vatten

saften från 1 citron

ca 1/2 tsk salt

servera till

pitabröd

peperoni

tomat, skuren i bitar

hackad rödlök

hackad persilja

citron att pressa över

Sätt ugnen på 225°, över- och undervärme. Dela blomkålen i buketter och skiva stocken tunt. Lägg allt i en bunke. Strö över alla kryddor, tillsätt olja och blanda noga. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

Finhacka vitlöken till taratorsåsen och blanda med resten av ingredienserna i en skål. Vispa i hop. Servera blomkålen i pitabröd tillsammans med tarator och önskad