Fira Mickelsmäss!

Bilden är en skolplansch från Albert Bonniers förlag ur Nordiska museets samlingar.

Den 29 september är den gamla Mickelsmässdagen som hade stor betydelse i bondesamhället. Skörden var bärgad, djuren togs hem från fäbodarna och det blev en markering mellan sommar- och vinterhalvåret, åtminstone fram till 1800-talet. Det var en viktig högtidsdag och då man också fick börja tända ljus.

Dagen tillägnades ärkeängeln S:t Mikael som på medeltida kyrkmålningar ofta framställs som drakdödare och själavägare. Med sitt svärd stred han i det godas tjänst mot Djävulen och ondskan och med vågen för han själarna till Gud efter döden.

Fram till 1970-talet fanns Mickelsmäss med den första söndagen i oktober i vår almanacka.

Även om den religiösa innebörden inte lever kvar så finns det marknader med Mickelsmässtema. Och eftersom det skördas för fullt i våra svenska trädgårdsodlingar den här tiden på året så kan vi ta alla goda tankar från ärkeängeln och ställa till med skördekalas. Allt är nyskördat nu och smakar fantastiskt! Morötter, potatis, kål av alla sorter, lök, rödbetor, sallad, äpplen och päron. Det är också nu vi gör höstfint i trädgården, städar av balkongen och kanske sätter dit några fina krukor med cyklamen eller krysantemum.

Här kan du läsa om historiken kring Mickelsmäss https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/mickelsmass