Mellanmålet är ännu viktigare nu!

Goda mellisar!
I dessa tider när många barn och ungdomar är mer hemma kan mellanmålen vara extra viktiga ur näringssynpunkt. Många kanske missar skollunchen. Då kan det vara bra att ha enkla saker som morötter färdiga till hands och äpplen, hela eller i klyftor. Eller ha ingredienser hemma till smoothies, exempelvis frysta bär, frukt och färsk spenat. En smörgås blir mycket mer näringsrik om du boostar den med groddar t ex. Gott och enkelt är också att tärna äpplen, blanda med lite frön/eller nötter och toppa med keso.

En färsk studie visar att skolmaten har stor betydelse för hur mycket grönsaker och näring ungdomar i Sverige får i sig. Analysen av vad ungdomarna faktiskt äter till lunch visar att de flesta elever äter lunch i skolan, och de äter bättre där än under resten dagen. Till exempel bidrar skollunchen med mer D-vitamin, fibrer och folat. Särskilt stor betydelse har skolmaten för ungdomar vars föräldrar har kortare utbildning. Generellt äter dessa elever mindre grönsaker än elever vars föräldrar har längre utbildning.

– Men i skolan äter de ungefär lika mycket grönsaker som eleverna med högutbildade föräldrar. Det visar att den svenska skolmåltiden är särskilt viktig för barn som inte äter så bra hemma, och att skolan kan ha en utjämnande effekt på sociala skillnader i matvanor, säger Patricia Eustachio Colombo, doktorand vid Karolinska institutet.

Läs mer om studien här: https://bit.ly/3cB2ej2