Den här tårtan har vi fått receptet till av Maud Onnermark, känd tv-kock och chefredaktör för Matmagasinet. Till Nationaldagen skrev hon om denna fantastiska tårta på sin blogg i magasinet Femina. Den är ljuvligt god med en mjuk maräng, knapriga nötter, jordgubbar, gräddkräm med mascarpone och som pricken över i en sötsyrlig citronkräm som blir så fin kontrast i tårtan. Varför inte till Midsommar?
– Det är en favorittårta för mig, känns så fräsch och så är den supergod. Den är inte bara läcker med jordgubbar utan hallon och blåbär passar också som fyllning. Tårtan är helt glutenfri, säger Maud.
Marängtårta med citronkräm och jordgubbar
Ingredienser
- 1 rulle, 8–10 bitar
- Tid: 50 minuter
- 1 dl hasselnötter
- 5 äggvitor
- 3 dl strösocker
- Citronkräm
- 5 äggulor
- 1 dl strösocker
- rivet skal av 1 ekologisk citron
- ½ dl pressad citronsaft
- Mascarponekräm
- 2 dl vispgrädde
- 250 g mascarpone
- 1 msk strösocker
- ca 250 g jordgubbar, hallon eller blåbär
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°. Hacka hasselnötterna.
- Citronkräm: Blanda alla ingredienser till krämen i en liten kastrull. Sjud under vispning på svag värme till en fast kräm. Kyl i vattenbad.
- Marängbotten: Vispa äggvitorna till fast skum. Vispa ner sockret lite i taget. Bred ut smeten på plåt med bakplåtspapper. Strö över nötterna.
- Grädda på andra falsen nerifrån 16–18 minuter. Smeten ska ha stannat men inte blivit helt torr. Låt den ligga kvar på plåten ca 10 minuter.
- Stjälp försiktigt upp marängbottnen på ett bakplåtspapper. Vänta ytterligare 10 minuter innan du försiktigt lossar papperet. Om papperet är svårt att lossa kan du ställa bottnen en stund i frysen så lossnar det lättare.
- Mascarponekräm: Vispa grädden och vispa sedan ner mascarpone och socker till en tjock kräm.
- Bred citronkräm över bottnen. Fördela mascarponekrämen ovanpå och strö till sist över halverade jordgubbar, hallon eller blåbär. Rulla ihop från långsidan med hjälp av papperet. Skär breda skivor med en sågtandad kniv. Servera gärna med extra bär vid sidan om.