Mustigt marockanskt av svenska morötter

Vilka råvaror är  garanterat svenska i grönsaksdisken just nu? Jo morötter!  Här bjuder Nidal Kersh på en fantastisk morotssallad ur sin bok om Jerusalems kök, Shakshuka.

P.S Nidal driver den utsökta lilla Falaffelbaren på Hornsgatan i Stockholm.

Marockansk morotssallad

Harissa är Mellanösterns starka kryddblandning. Har du inte harissa kan du förenkla och tillsätta lite chiliflakes.

1 kilo morötter

3 vitlöksklyftor

1 knippe koriander

1 msk färskpressad citronsaft

2 tsk malen spiskummin

1 tsk salt

1 msk harissa

2 msk olja

1. Sätt ugnen på 220°. Tvätta morötterna.

2. Skala och finhacka vitlök och koriander och lägg i en bunke.

3. Tillsätt citron, spiskummin, salt och harissa.

4. Lägg de oskalade morötterna på en plåt, ringla över oljan och rosta i ugnen cirka 15 minuter. Morötterna ska få färg och brännas lite i skalet. Ta ut och låt svalna.

5. Skär morötterna i slantar och lägg i bunken med kryddsåsen. Blanda runt ordentligt med händerna, se till att jobba in kryddsåsen i morötterna.