Vilka råvaror är garanterat svenska i grönsaksdisken just nu? Jo morötter! Här bjuder Nidal Kersh på en fantastisk morotssallad ur sin bok om Jerusalems kök, Shakshuka.
P.S Nidal driver den utsökta lilla Falaffelbaren på Hornsgatan i Stockholm.
Harissa är Mellanösterns starka kryddblandning. Har du inte harissa kan du förenkla och tillsätta lite chiliflakes.
1 kilo morötter
3 vitlöksklyftor
1 knippe koriander
1 msk färskpressad citronsaft
2 tsk malen spiskummin
1 tsk salt
1 msk harissa
2 msk olja
1. Sätt ugnen på 220°. Tvätta morötterna.
2. Skala och finhacka vitlök och koriander och lägg i en bunke.
3. Tillsätt citron, spiskummin, salt och harissa.
4. Lägg de oskalade morötterna på en plåt, ringla över oljan och rosta i ugnen cirka 15 minuter. Morötterna ska få färg och brännas lite i skalet. Ta ut och låt svalna.
5. Skär morötterna i slantar och lägg i bunken med kryddsåsen. Blanda runt ordentligt med händerna, se till att jobba in kryddsåsen i morötterna.