Många väljer svenska tulpaner på “Alla hjärtans dag”

"Alla hjärtans dag" är en av våra största blomdagar och odlaren Björn Lagergren märker av ett allt större intresse för de svenskodlade tulpanerna. "Jag tror att de har blivit allt mer populära kring Valentin dels för att tulpanerna är en populär vårblomma, dels för att priset ligger på samma nivå hela säsongen - till skillnad från rosorna som ökar en hel del kring den 14 februari - men sen vill folk också ha svenskodlat i mycket större utsträckning än förr. Vi är klimatcertifierade och märker av ett stort intresse för det.

Enligt Jordbruksverkets statistik är tulpaner den värdemässigt största grödan bland växthusodlade prydnadsväxterna i Sverige – följd av pelargoner, petunia, amaryllis i kruka, samt penséer. Tulpaner utgör nästan 25 procent av det totala värdet för prydnadsväxter i växthus.

Gröna hav fulla av spänstiga knoppar böljar under växthusens tak hos Lagergrens Handelsträdgård, i Lennhovda i Småland. Från vecka 42 fram till vecka 16 odlar de cirka 20 miljoner tulpaner och omkring 70 olika sorter.

– Lökarna skickas till oss på hösten och får påbörja sin 15-17 veckor långa vintervila. Efter det får de komma in i växthusets tvåvåningssystem och drivs upp på tre till tre och en halv vecka. Genom att använda två våningar utnyttjar vi 180 procent av växthusytan, berättar ägaren Björn Lagergren.

Till “Alla hjärtans dag” är det de enkla röda tulpanerna som är populärast bland kunderna, även om rosa också har börjat smyga sig in i buketterna.

– “Alla hjärtans dag” är vår största dag. Alla odlare har fullt upp nu och här hos oss kommer vi nog upp i 2 miljoner tulpaner som skickas i veckan. Av dem är ungefär hälften av alla tulpaner vi säljer röda. Jag tror att de har blivit allt mer populära kring Valentin dels för att tulpaner är en populär vårblomma, dels för att priset ligger på samma nivå hela säsongen – till skillnad från rosorna som ökar en hel del kring den 14 februari – men sen vill folk också ha svenskodlat i mycket större utsträckning än förr. Vi är klimatcertifierade och märker av ett stort intresse för det.

Till vardags är det däremot heminredningen som styr vilken färg tulpanerna som kunderna köper med sig hem har.

– Vita tulpaner har varit väldigt populära under en lång tid, men intresset för dem börjar gå tillbaka lite. Även de rosa har varit en stark färg. De gula tulpanerna kommer mer och mer varje år med start i februari och håller sig kvar. Men i vår verkar konsumenterna även ha fått upp ögonen för de lila, vilket är roligt!

Det gäller att vara trendkänslig när man jobbar med lökar, då de köps in ett år innan de säljs.

– Att lila skulle gå och bli trendigt var ganska otippat. Det har varit en av de mindre färgerna innan. Men vi har ett gott samarbete med Blomsterfrämjandet i blomsterlöksgruppen som hjälper oss med trendkoll.

Vilken är din egen favorit bland tulpanerna?

– Mina favoriter varierar efter humör. Det fantastiska med tulpaner är ju att det finns massor av färger och former. Ena dagen känner jag för en gul dubbel och nästa vecka kan det mycket möjligen vara en röd enkel. De finns i sån mängd av varianter att man tröttnar aldrig. Det är en styrka! Papegojtulpanen är alltid trevligt på våren, de är lite udda. Men en vanlig enkel röd är inte heller dum!