Lycka med svenska jordgubbar

Det är fantastiskt att något som är så gott också är hälsosamt. Förhoppningsvis har vi en lång säsong med svenskodlade bär framför oss som vi kan njuta av varje dag. Maj har bjudit på soligt och vackert väder och nu skördas svenska jordgubbar som är odlade i tunnlar. Här i Sverige odlas flera olika sorters goda jordgubbar med riktigt fin sötma och den härliga syrligheten som bären odlade här i norr har.
Jordgubbar innehåller en hel rad med hälsosamma ämnen och forskarna är många som rekommenderar oss att äta mer bär. Jordgubbar, som innehåller en hel del antioxidanter, kan t ex  t ex dämpa aktiviteten hos vissa enzymer med inflammatorisk effekt. De innehåller också kostfiber som är gelbildande och kan bidra till att påverka kolesterolnivån i blodet. Inte minst viktigt är att jordgubbarna är C-vitaminrika. Låt barnen äta jordgubbar till frukost och till mellis. Färska bär är lätt att lägga till i yoghurten, kvargen, till keso och till pannkakor.