Lista: 20 lättodlade perenner

Längtar du efter en flygande start i trädgården? Här listar vi 20 av de allra mest lättodlade perennerna för soligt till halvskuggigt läge. De är snygga, härdiga, friska, långlivade och klarar sig utan stöd. Superlätta att lyckas med helt enkelt.

Säsongensbästa

Den blåvioletta anisisopen tornar upp sig till vänster och får sällskap av den blå bolltisteln. Längre fram dyker orangeröda solbrudarna upp tillsammans med den rosa rudbeckian, och allra längst

1. Anisisop, Agastache ‘Blue Fortune’
Anisisop ‘Blue Fortune’ är med sitt stadiga växtsätt en pålitlig kompis i rabatten. Den blommar länge, från juni till september, med väldoftande blåvioletta blommor. De sitter i axlika vippor och lockar massor av fjärilar, humlor och bin. Sorten blir omkring 90 cm hög och trivs i vanlig, väldränerad trädgårdsjord.

2. Röd rudbeckia, Echinacea purpurea ‘Magnus’
En av sensommarens vackraste perenner. Röd rudbeckia ‘Magnus’ växer med raka stadiga stjälkar, blir ca 100 cm hög och blommar i juli till september i en mustigt violettrosa ton. Sorten är problemfri, älskar sol och värme och klarar torka bra. Plantera i väldränerad jord så blir glädjen långvarig utan ansträngning. ’Magnus’ är favorit för fjärilar och andra insekter.

3. Kärleksört, Hylotelephium ‘Matrona’ och ‘Herbstfreude’
Två höstblommande perenner som lätt kvalar in som lättodlade. De är tacksamma vad gäller jord, trivs med magra förhållanden och tål torka, så ingen stödbevattning här. Kärleksört ‘Herbstfreude’ är färgstark och lyser upp hösten med sina stora mörkrosa blomflockar. Sorten ‘Matrona’ har bladverk i rödbruna toner och rosaröda blommor. Båda sorterna börjar växa tidigt på våren och är sedan fina på ett stillsamt vis hela sommaren. På hösten briljerar de!

2-geranium-macrorrhizum-1

4. Flocknäva, Geranium macrorrhizum
Flocknäva är en suverän marktäckare som snabbt breder ut sig och bildar täta mattor. Den trivs i de flesta lägen och jordar och är tålig mot torka, även i skugga. Det väldoftande bladverket är grönt och fräscht under säsongen och får vackra höstfärger. Vanlig flocknäva blommar i violettrosa i juni-juli. Det finns också sorter med ljusare blommor, till exempel ‘Spessart’ som är vit till lätt rosa. Höjden är 20-40 cm.

3-anemone-sylvestris_1

5. Tovsippa, Anemone sylvestris
En vårblommande perenn som finns vildväxande på Gotland och Öland. Den går bra att odla i vanlig trädgårdsjord men trivs allra bäst i lätt, torr och gärna kalkrik jord. Tovsippa är fin i rabatt, som kantväxt och passar även i stenparti. Den sprider sig med utlöpare och bli allra vackrast om den tillåts bli lite förvildad i naturligare delar av trädgården.

4-hemerocallis

6. Daglilja, Hemerocallis
Daglilja är en klassiker i svenska trädgårdar. Bladverket kommer tidigt på våren och bildar kraftiga tuvor av gräsliknande blad som ger fina former hela säsongen. Ett tips är att använda den som raffinerad marktäckare, gärna i kombination med tulpaner. Dagliljor blommar under sommaren med något olika blomperiod beroende på sort. Det finns en oerhörd mångfald och man skulle enkelt kunna fylla hela trädgården med vackra dagliljor i olika färger.

5-molinia-around-moorhexe

7. Blåtåtel, Molinia caerulea ‘Moorhexe’
Blåtåtel ‘Moorhexe’ startar säsongen som en blågrön tuva och växer sedan med ett fint och smalt, upprätt växtsätt. På sensommaren får den bruna ax och om hösten går hela plantan i gulbrunt. Sorten trivs i vanlig trädgårdsjord som gärna får vara lätt fuktig. Den passar i rabatter tillsammans med blommande perenner, vid vatten och i kruka. ’Moorhexe’ är dessutom fin till snitt, både färsk och som torkad.

6-nepeta-faassenii-walkers-low

8. Kantnepeta, Nepeta faassenii ‘Walkers Low’,
En perenn som har förgyllt otaliga svenska trädgårdar under lång tid, ofta tillsammans med rosor i en ljuvlig romantisk stil. Men kantnepeta ‘Walkers Low’ passar i alla sammanhang och i alla typer av trädgårdar. Den är utmärkt som kantväxt och som vävare i rabatt där den binder samman andra perenner med sitt blåvioletta blomflor. Den ställer inga krav på jorden, trivs i varma lägen och klarar torka. Klipper du ner din kantnepeta direkt efter blomning får du ytterligare en lång blomperiod som varar långt in på sensommaren.

7-veronicastrum-virg-pink-glow

9. Kransveronika, Veronicastrum virginicum
Kransveronika är en ståtlig perenn, 120-150 cm hög, med bestämt upprätt växtsätt som ger stabil höjd och struktur i rabatten. Den har ett skirt utseende och blomax i milda färger vilket gör kransveronika lätt att kombinera med andra perenner. Kransveronika är tacksam i vanlig trädgårdsjord och kan stå mycket fuktigt. Den står med glädje kvar många år utan omplantering och dess bladverk håller sig fräscht även när planteringen vuxit sig tät. Under sensommaren blommar den rikligt och länge med ett ständigt surr från alla fjärilar och bin som älskar denna perenn.

8-pulsatilla-vulgaris

10. Backsippa, Pulsatilla vulgaris
Backsippa är en ljuvlig vårblomma som är vanlig i våra trädgårdar. I södra och mellersta Sverige växer den sparsamt vild och i naturen är den helt fridlyst. Vanlig backsippa blommar i blåviolett men i handeln finns även sorter i rött och vitt. Efter blomningen bildas vackra fröställningar i form av silvriga rufsiga plymer. Backsippa trivs torrt, gärna sandigt och är utmärkt i sten- och gruspartier. Den blir ca 20 cm hög.

9-alchemilla-mollis

11. Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis
En av de mest pålitliga perennerna och otroligt användbar i alla typer av rabatter, som kantväxt och marktäckare. Både blad och blommor är dessutom fina i buketter. Jättedaggkåpa växer bra i alla typer av jordar, även fuktiga. Dess mjuka växtsätt, stora blågröna blad och limegula blomning är lätt att kombinera med andra perenner i olika färgskalor. Men det här är också en växt som kan planteras ensam i stora fält.

10-sesleria-heufleriana

12. Vårälväxing, Sesleria heufleriana
Vårälväxing är ett prydnadsgräs med naturlig look. Det blommar rekordtidigt, redan i mars-april kommer de första små dekorativa, nästan svarta axen. De grågröna tuvorna tillsammans med vårlök som snödroppar, krokus och narcisser är en utsökt start på trädgårdssäsongen. Tuvorna håller sin form och bladfärg långt in på vintern. Vårälväxing är otroligt tålig och tacksam att odla i de flesta lägen och jordar.

11-aruncus-aethusifolius

13. Koreansk plymspirea, Aruncus aethusifolius
Koreanska plymspirea är mycket anspråkslös vad gäller växtplats och trivs nästan överallt, även i torrare lägen. Det gör den lika användbar i rabatt och ett soligt stenparti som i fuktig lundmiljö. Koreansk plymspirea blommar i juni och juli med gräddvita vippor och om hösten får den makalösa höstfärger i sprakande orange och rött. Den är suverän som kantväxt, till marktäckning och kan övervintra i kruka.

12-sempervivum-mix

14. Taklök, Sempervivum
Taklök bildar täta rosetter av köttiga blad som ofta är purpurröda, gröna eller grågröna. De blommar i juli till augusti på stjälkar som blir ca 10 cm höga. Blommorna uppskattas av fjärilar. Taklök är suverän att plantera i stenparti, skrevor, på murar, tak och andra liknande växtplatser. Den är långlivad, otroligt tacksam och går utmärkt att odla i all väldränerad trädgårdsjord. Torr, sandig och mager jord går också bra. Bladrosetten är vintergrön och fin att plantera i kruka.

Armeria maritima 'Armada White'

15. Strandtrift, Armeria maritima
En annan liten perenn är strandtrift, en riktig tuffing som klarar såväl torka som saltstänk. I det vilda hittar man den till exempel i skrevor på klippor vid havet. Så i kustnära lägen är detta en utmärkt perenn. Den bildar täta tuvor, är fin i stenparti, på murar och i framkant på rabatter. Strandtrift blommar i maj till juni och är en mycket god granne till liten kärleksört. Den vanliga strandtriften är rosa, men i handeln finns det även vita sorter.

14-hylotelephium-cauticola

16. Liten kärleksört, Hylotelephium cauticola
Liten kärleksört är en suverän perenn som bara blir ca 10 cm hög. Den är nätt, har mycket fin form och håller sig fräsch hela säsongen. Liten kärleksört kan bilda en böljande kant på rabatten, ett snyggt överhäng på krukor eller en drapering över låga stenar. Och den är perfekt för de mindre sammanhangen. De flesta andra låga perenner blommar på våren, men liten kärleksört lyser frampå höstkanten då den blommar färgstarkt i rödvioletta och rosa nyanser. Torr och mager jord låter kanske inte så roligt men det är precis så som liten kärleksört helst vill ha det. En växt för full sol.

Har enastÂende blomvillighet som fˆrl‰ngs i halvskuggig placering. ƒr en bra lÂnglivad markt‰ckare med stj‰rnlika blommor i klasar. *** Local Caption *** V‰xer snabbt ut med lÂnga rankor med blÂvioletta blommor.
17. Stjärnklocka, Campanula poscharskyana
Stjärnklocka är en robust, tuvbildande perenn som blir 15-20 cm hög. Den breder ut sig snabbt och är en mycket bra marktäckare. Stjärnklocka har enastående blomvillighet och blommar från juni till september. Blomningstiden blir längst i halvskugga. Stjärnklocka är långlivad och tål torka.

16-calamagrostis-acutifl-overdam
18.Tuvrör, Calamagrostis acutiflora‘Karl Foerster’ och ‘Overdam’
Det här är ett par av de bästa höga prydnadsgräsen för svenskt klimat. Både ‘Karl Foerster’ och ‘Overdam’ ger stilig form i rabatter med deras strikt upprätta växtsätt. Detta behåller de hela säsongen och även under vintern. Sorterna är anspråkslösa vad gäller jord, och även i styv lerjord är detta ett gräs att satsa på. Det är fint att sätta enstaka plantor som pelare mellan blommande perenner. Men tuvrör ‘Karl Foerster’ och ‘Overdam’ är också stiliga på egen hand i stora grupper.

17-bistorta-campanula-origanum-rosenkuppel
19.Hybridmejram, Origanum ‘Rosenkuppel’
En vacker kryddväxt med rosaviolett, doftande blomning i augusti och september. Blommorna lockar till sig mängder av fjärilar. Sorten ‘Rosenkuppel’ har ett kompakt växtsätt och blir omkring 40 cm hög. Den trivs i torr väldränerad jord och är vacker i rabatt, köksträdgården, som kantväxt och i kruka. Blommorna är fina i buketter och att torka som eterneller.

Bistorta affinis 'Superba'
20.Bergormrot, Bistorta affinis ‘Superba’
Bergormrot ‘Superba’ är en mycket bra marktäckare som snabbt bildar täta mattor. Den är dessutom fin i stora sjok vilket gör den utmärkt där man vill täppa igen öppen jord. ‘Superba’ blommar länge och rikligt under sommaren. Blomfärgen är först ljust rosa, sedan rosaröd och axen blommar därför i både rosa och rött samtidigt. Bladverket är friskt mörkgrönt och får om vintern en bronsröd färg. Bergormrot ‘Superba’ trivs i all bra trädgårdsjord och är fin i stenparti, slänter och rabatter.


Källa: www.perenner.se – en sida skapad av trädgårdsproffs.