Fina råvaror och grönsaker i säsong är alltid en förutsättning för att det ska smaka härligt, säger Maria Zihammou, skribent, kokboksförfattare och matstylist som gästar Säsongens bästa.
– Mat är socialt i andra länder men i Sverige handlar mat mycket om hälsa och hållbarhet, säger Maria som vill lyfta fram det sociala i att äta tillsammans. Hon sätter sig gärna med mamma på äldreboendet och njuter av en hemgjord semla eller lagar mat tillsammans med familjen. Marias matlagning grundar sig i sin norska mormors mat, svensk husmanskost, Medelhavsmat och nordafrikansk mat efter sin marockanska pappa. Ur sin färgstarka alldeles nyutkomna bok Middag på 15 minuter för hela familjen, får vi här recept på en färgstark och smakrik rödbetshummus samt en omelett med vårens gröna örter i.
Genom att laga Marias mat med smak av färsk koriander, spiskummin, mynta och bladpersilja tar vi oss smakmässigt ända till Marocko.
4 portioner
6 ägg
½ dl vatten
flingsalt
2 msk finhackade örter, t.ex. persilja och timjan
2 msk olivolja
Fyllning:
50 g bladspenat
½ citron, finrivet skal och pressad saft
2 msk olivolja
150 g fetaost, i mindre bitar
1 msk finhackad timjan
flingsalt och nymalen svartpeppar
Till servering:
sallad med vinägrett och bröd
Så här gör du:
1.Knäck äggen i en bunke och tillsätt vatten och lite salt. Vispa samman lätt med en gaffel och tillsätt de finhackade örterna.
2. Hetta upp oljan i en stekpanna och tillsätt omelettsmeten. Rör med en gaffel tills omeletten stannat i kanterna men fortfarande är krämig.
3. Lägg bladspenaten i en bunke. Tillsätt citronskal, citronsaft, olivolja och fetaost. Krydda med timjan samt lite salt och peppar. Blanda och lägg ut över omeletten, vik den dubbel och servera med en god sallad och bröd.
4 portioner
200–300 g kokta rödbetor
1 burk kikärtor, ca 400 g
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 krm chiliflakes
2 msk grovhackad koriander
1 tsk spiskummin
2 msk tahini
1 msk flytande honung
2 msk pressad citronsaft
salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
libabröd, gurkstavar och fetaost i mindre bitar
1. Skala och dela rödbetorna i mindre bitar. Skölj kikärtorna med kallt vatten i ett durkslag.
2. Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs den finhackade vitlöken kort för att göra den mildare i smaken. Lägg hackade rödbetor och kikärtor i en matberedare eller mixerkanna och tillsätt vitlöken tillsammans med oljan, chiliflakes, koriander, spiskummin, tahini, honung och citronsaft.
3. Mixa till en slät röra. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Servera med libabröd, gurkstavar och toppa röran med smulad fetaost.
Foto: Stefan Edetoft