Balkongsemester!

Balkongen kan omvandlas till en välbehövlig tillflyktsort.

I år när det är läge för hemmasemester blir det än större anledning att se om sitt hus eller lägenhet. Kanske har du en liten balkong som du kan njuta av under sköna vår- och sommarstunder. Blomsterfrämjandet har många tips på hur du kan inreda balkongen som ett extra rum och en skön oas. Att vi mår bra av att omges av växter är bevisat. Det är skönt att pyssla om sina blommor och njuta av en fikapaus bland det som grönskar.  Här kommer lite tips på hur du får balkongen att blomstra!

Gör en fin balkonglåda!

Välj växter efter läge
Har du en balkong i väster- eller öster läge fungerar de flesta växter bra, men om du har en balkong med väldigt mycket sol eller skugga är det viktigare att välja växter som passar.

Soligt läge
Pelargon
Tvillingsporre
Rosenskära
Marguerit
Kryddor som rosmarin, timjan och lagerblad

Skuggigt läge
Blomstertobak
Fuchsia
Begonia
Flitiga lisa/Lyckliga lotta
Bladväxter som funkia, ormbunkar och murgröna

Skapa en lummig plats
Placera ut krukor, balkonglådor och andra planteringskärl och fyll dem med växter. Ofta är det begränsat med plats på balkongen och då är det en bra ide att bygga på höjden. En hylla från loppmarknaden, en stege eller en hemmagjord ampel är utmärkta alternativ. Ibland kan det vara svårt att fästa amplar i taket och då kan man använda betjänter eller klädställningar istället. Tänk på att växter på balkongen ofta behöver vattnas även om det regnar ute!

Skapa en mysig hörna för umgänge, fika, sköna bokstunder eller det som du tycker om att göra.
Ett praktiskt tips för den lilla balkongen är ett hängbord som fästs på balkongräcket. Det sparar otroligt mycket plats att slippa ett bord med ben. Du kan även sitta och jobba vid det och ha det som datorbord. Mindre trädgårdsmöbler passar också ofta bra och ett alternativ är att bygga måttanpassade möbler. Gamla lastpallar och lådor kan bli en fin soffa. Dekorera med krukor med sommarens favoritväxter.

Färg
Många balkonger är gråa, träfärgade och väderbitna. Det klassiska svenska vita, ljust och fräscht, passar ofta inte så bra på balkongen, utan istället rekommenderar vi mer färg. Våga blanda mönster, blommor och färger och vips så känns det som om du är i Medelhavet! En färgglad matta eller dyna är ett fint komplement till balkongväxterna.

Foto: Blomsterfrämjandet