Ladda för årets första grill med grönsaker i säsong

Temperaturen stiger och det börjar bli dags att rulla fram grillen! Spana in kocken Paul Svenssons tre glödheta recept till vårens första grill. "Övervintrade grönsaker i jord är något extra, som palsternacka, jordärtskocka och svartrötter. De i kombination med det vilda som ramslök, löktrav och spansk körvel är våren för mig."

Grönsakerna tar allt större plats på grillen, vilket är perfekt när man vill äta lite grönare eller helt enkelt bara vill grilla tillbehören.

Jag brukar säga att det är viktigt att respektera den naturliga smaken som varje växt besitter och främst jobba med tydliga smakbrytningar mot den växten. Ett bra exempel är glödbakad fänkål med en dressing på dess stjälkar, dill och frön. Här når man en maximal kraft av den naturliga smaken men också en kontrast i sötma, syra och sälta.

Vilka tre favoriter kommer du lägga på grillen?
– Nu blir det allt från sparris, tomater, aubergine och kålrabbi.

Är det någon vårgrönsak som du särskilt gillar?
– Rapsskott är en ny favorit som ofta kommer tidigt. Man behandlar den som en grön sparris.

Hur skulle du grilla morötter, lök, gurka, tomat och fänkål?
– Lök grillas hel i sitt skal till en innertemperatur på 93 grader. Skala och skär i klyftor. Ringla över lite olivolja, citron och persilja.

– Morötter bakas oskalade i aluminiumfolie tills halvklara. Grilla sedan klara över direkt glöd till innertemperatur på 95 grader.

– Gurka skalas och skärs i 4 långa delar. Saltas i 20 min och grillas över väldigt het direkt glöd och i 20 sekunder på varje sida. Supergott med yoghurt, honung och svarta linser.

– Tomat är absolut godast att dela på mitten, marinera innan i örter och lite olja. Salta och peppra precis innan och sedan grilla på hög värme på en sida bara. Droppa på några droppar vinäger vid servering.

– Fänkål bakas hel i folie med lite olivolja och rosmarin. Delas sedan och grilla hårt på snittyta vid servering. Servera med tomatvinägrett och hackade oliver.

 


Recept från kokboken “Grilla Vego”

Grillbakade morötter

Ingredienser
– 4 portioner

 

Gör så här

  1. Tänd grillen. Fös den glödande kolen till ena sidan av grillen.
  2. Skrubba morötterna noga. Lägg dem på ett ark aluminiumfolie. Ringla på oljan och klicka på smöret.
  3. Fördela lök, rosmarin och salt över morötterna.
  4. Lägg ytterligare ett ark aluminiumfolie över och vik in kanterna till ett paket.
  5. Baka morötterna på indirekt glöd under lock tills de nästan är mjuka rakt igenom, cirka 90 grader i innertemperatur.
  6. Öppna paketet (spara smöret), ta ur morötterna och grilla dem en stund strax före servering. Eller skär morötterna i bitar, sätt dem på spett och grilla.
  7. Dressa med rosmarinsmöret.

 


Glödbakad fänkål

Ingredienser
– 2 portioner

 

Gör så här

  1. Skär bort stjälkarna och lägg dem åt sidan till senare.
  2. Gnid in fänkålen med olja, fänkålsfrön och salt.
  3. Linda in i aluminiumfolie och lägg ner paketet direkt vid glöden under grillgallret.
  4. Baka fänkålen tills den är mjuk, 93 grader i innertemperatur.
  5. Vänd gärna på fänkålen med jämna mellanrum.
  6. Ta från grillen och låt svalna i paketet.
  7. Öppna upp paketet och dela fänkålen på längden i 4 delar.
  8. Skär bort större delen av roten och skär fänkålen i mindre bitar.
  9. Skiva stjälkarna så tunt som möjligt och vänd ner dem i ättika och socker.
  10. Blanda med den bakade fänkålen.
  11. Smaka av med salt, peppar och dill.

Teriyaki-grönsaker

Ingredienser
– 8 portioner

Teriyakisås

Till servering
Finskuren koriander.

 

Gör så här

  1. Halvera lök och potatis. Skär morötter, gurka, vitkål och majskolvar i grova bitar. Skär rödbetorna i klyftor.
  2. Trä upp på spett.
  3. Grilla grönsakerna över direkt glöd utan lock till fin färg och pensla under tiden runt om tills de är lätt glaserade.
  4. Toppa med koriander.
  5. Såsen: Låt ingredienserna koka ihop 5–10 minuter. Ställ i kylen. Sila såsen när den är kall. Den ska ha en sirapsliknande konsistens.