Därför tycker Dr Michael Mosley att vi ska äta mer grönsaker.

 

I sin bok Förbättra din tarmflora skriver Dr Michael Mosley om grönsakers och frukts innehåll av fytonäringsämnen och att det därför är hälsosamt att äta i alla olika färger. Han skriver så här:

Alla vet att frukt och grönsaker är nyttigt för oss, men även de som lyckas proppa i sig sina fem om dagen eller mer brukar hålla sig till ett otroligt begränsat urval. Och det betyder att vår tarmflora också blir ganska begränsad. Ett enkelt sätt att öka variationen är att införa mer färg på tallriken. Varför bör du då välja mer färg, bortsett från att det får maten att se mer tilltalande ut? Jo, pigmenten som växterna producerar ger dem inte bara sin färg utan håller dem även friska eftersom de består av hundratals olika bioaktiva ämnen eller fytokemikalier. Att äta en stor variation av frukter och grönsaker i olika färger ger dina tarmbakterier något att tugga på och förser dem dessutom med näringsämnen. Fytokemikalier, även kallade fytonutrienter, finns koncentrerade i skalet på frukt och grönsaker och ger dem deras färg, doft och smak. De skyddar också växten från svamp och bakterier. De mest kända fytokemikalierna är karotenoider, flavonoider och polyfenoler. Karotenoider och flavonoider finns i gula, orange, röda, blå och lila frukter och grönsaker. Polyfenoler finns i till exempel kakao, oliver, mörk choklad, te, kaffe och rött vin. Torkade örter innehåller också imponerande höga halter. Prova Dr Mosleys matlåda med massor av fytonäringsämnen.

Matlåda med massor av fyto
1 portion
1 ¼ dl rödkål, tunt strimlad
1 liten/medelstor morot, riven eller tunt skivad
1 ¼ dl röd paprika, urkärnad och skivad
4 konserverade kronärtskockshjärtan, avrunna (de blir ännu godare om de halstras hastigt)2 ½ dl spenatblad
4–5 broccolibuketter, ångkokta
1–2 hårdkokta ägg, grovhackade 2 msk blandade frön, rostade
½ avokado 5. Baljväxter, fullkorn eller pumpa (kan uteslutas): 100 g pumpa (eller butternutpumpa), tärnad och ugnsbakad med lite olivolja.
1 näve färsk koriander, hackad
Dressing av äppelcidervinäger, kallpressad olja, lite citron, honung och vitlök
flingsalt och svartpeppar efter smak

1. Blanda avsvalnad ugnsbakad pumpa med spenat, broccoli, strimlad rödkål, morot, paprika och kronärtskockshjärtan.
2. Tillsätt kokt ägg och strö sedan över frön, tärnad avokado och korianderblad.
3. Blanda dressingen och häll den i en liten glasburk med lock om du ska ta med den. Ringla dressingen över salladen när det är dags för lunch.

tarmfloran