Kandera säsongens vinteräpplen

Foto: Johanna Wikström.

En klassiker som både är vacker och lätt att göra.

  • 5 små äpplen (gärna Ingrid Marie eller Aroma)
  • 3/4 msk glukossirap
  • 2 1/4 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 1/2 dl riven kokos eller hackade nötter
  • 5 pinnar

 

Så här gör du

  1. Skölj och torka äpplena. Ta bort skaftet och stick ner en pinne i varje äpple.
  2. Häll kokos eller hackade nötter i en djup tallrik och förbered en bakplåt med bakplåtspapper och matolja,
  3. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda i omkring 15 minuter, eller till blandningen kommer upp i 154 grader. Rör inte runt i kastrullen.
  4. Ta snabbt bort kastrullen från plattan när karamellen har ändrat färg till gyllenbrun.
  5. Doppa äpplena hastigt i karamellen och rulla dem sedan i kokos eller hackade nötter.
  6. Sätt äpplena på den inoljade plåten och låt svalna.