Kallt för jordgubbarna!

Snö och kallt i maj. Hur går det med våra jordgubbar?
– Just nu är det kalla nätter och många bärodlare kämpar mot frostskador, säger Magnus Engstedt rådgivare inom bärodling. Ett knep som många tillämpar är att bevattna plantorna. En del jordgubbar odlas i växthus och tunnelodlingar men den allra största delen är på friland.
Som rådgivare till odlare har Magnus bra koll på läget över hela landet. Vädrets makter är spännande och just nu vill vi slippa nattfrosten och få upp temperaturen. Utveckligen går mycket bättre vid +12 grader än om det bara är några få grader, säger han.
Redan den 29 april plockades det bär i tunnel utanför Varberg, det var tio dagar tidigare än i fjol. Under maj månad kommer det att börja plockas jordgubbar som växer helt på friland. Om det kommer att finnas tillräckligt med jordgubbar till midsommar, som för oss svenskar, är den helgen då jordgubben är självklar, kan han inte sia om.
– Hos K-G Paulssons bär i Bromölla i östra Skåne är man redan i gång och nästa vecka kommer troligen de första gubbarna från Ulvagubben utanför Uppsala. Så här i början är det så små mängder som plockas att det mesta säljs i närområdet. Förhoppningsvis kommer säsongen igång mer lagom till Nationaldagen, säger Magnus Engstedt.