Ta vara på rödkålen och julens äpplen

majabrand_sasongensbasta_december_web_8Rödkålssallad med äpplen och gröna skott
Strimla en klyfta rödkål fint med vass osthyvel, kniv eller mandolin. Blanda kålen väl med saften av 1 apelsin, saften av 1/2 citron, 1 tsk honung, i krm salt och 3 msk rapsolja. Täck skålen och ställ i kylen 1 timme eller gärna till nästa dag. Tärna 2 Cox´s orange- eller Ingrid Marieäpplen, hacka 1 dl valnötter och skölj 1 ask solrosskott. Blanda allt med kålen och låt salladen trona i en vacker skål på julbordet.

Varm rödkålssallad
Strimla rödkålen och fräs den i smör och rör ner äppelcider- eller balsamvinäger, lite salt och en klick honung eller sirap. Gott att servera på som tillbehör till skinka och korv men även till en ostpaj.

Du kan göra den varma rödkålssalladen lite juligare med ingredienser som:
*strimlad rödlök som får fräsa i smöret med kålen.
*syrliga Ingrid Marie-äpplen som får bli lite varma i kålen mot slutet.
*russin som får mjukna lite i kålen.
*kanelstång, hel kryddnejlia eller stjärnanis ger kryddig smak om de får fräsa med.
* hasselnötter och valnötter ger knaprighet.

Vacker och hälsosam
Det är roligt att kika lite extra på rödkålens vackra färg som kommer från  antocyaniner. Färgen är naturligt violett men om du strimlar rödkålen och tillsätter något syrligt som citron eller vinäger blir färgen vackert röd medan om du tillagar kålen utan någon syra så blir den mer blå i färgen, likadant beter sig rödlöken. Antocyaniner är en grupp av flavonoider som har skyddande effekt mot olika inflammationsprocesser i kroppen. Det kan vara särskilt intressant att tänka på i jultider när vi kanske sätter i oss en del mindre nyttiga saker. Ät lite mer kål i jul så blir kroppen glad.

Sedan långt tillbaka har man känt till att det är nyttigt att tugga maten väl. Inte minst gäller det kålen som blir lättare att smälta, ger mindre gaser och näringsämnen tas upp bättre. Tillagad kål är lite mindre gasbildande om man är känslig för det.

Rödkålen håller sig länge
Köp gärna ett helt rödkålshuvud och dela det själv. Packa in halva huvudet i folie och i en plastpåse så håller den i flera veckor i kylen. Om det yttersta lagret blir brunt är det bara att att skära bort.