Jordgubbar till sött och salt

Jordgubbar är självklara i sommarens desserter men platsar även för andra smakriktningar än den söta. Matkreatör Malin Broman tipsar om jordgubbar i sallader och att vi ska våga salta och peppra bären i matigare sammanhang.
– Börja med att smaka på bären och välj gärna sort efter hur du ska använda dem.

Malin Broman gillar att det finns många jordgubbssorter med delvis olika egenskaper. Både utseende, konsistens och smak spelar in när hon väljer vilken sort hon helst använder till vad.
– Till sylt eller marmelad passar lite mjukare bär. I en sallad vill jag däremot ha jordgubbar som klarar att jag blandar runt utan att bären blir mosiga. Då är det bäst med en jordgubbe som är ganska fast i köttet, till exempel Malwina, säger hon.

Syrlig smak matchar fett
Syrliga bär är särskilt bra på att möta upp det feta i exempelvis fetaost, en bit lax eller fläskkarré. Medan söta bär är perfekta till dessert. Jordgubbar med glass, grädde eller mjölk är klassiker som står sig väl, tycker Malin som själv gärna äter sina jordgubbar naturella med vispad grädde. Hon slår också ett slag för gräddfil sötad med florsocker som tillbehör till bären.

– När det gäller jordgubbar söker de flesta efter smaker de minns från barndomen. Förutom att bären ska ha rätt smak uppfattar många kombinationen jordgubbar och sötad gräddfil som tydliga barndomssmaker. Och så ska bären förstås helst vara solvarma. För bästa smak behöver de komma fram ur kylen några timmar innan de ska serveras.

Tips på smakvariationer
Malin tipsar om tre enkla vägar till nya smakupplevelser med jordgubbar:

* Riv ner lite limeskal i sockret till bären.

* Basilika gifter sig fint med jordgubbar. Byt gärna tomat mot jordgubbe i den klassiska salladen med mozzarella och basilika.

* I mat lyfter du jordgubbssmaken med lite salt och peppar.

Malin Broman om fyra aktuella jordgubbssorter:

Florence
– En sort med klassisk jordgubbsform, härlig röd färg och klassisk jordgubbssmak. Florence har hög smakintensitet och ganska djupa smaker med välbalanserad sötma och syra. Sötman går åt honung och honungsmelon. Konsistensen är relativt mjuk. Florence passar väldigt bra till jordgubbssylt eller marmelad. Det är även en utmärkt sort att skiva ner eller mosa och servera som fyllning i en jordgubbstårta. I matlagningen passar Florence i en blandad sallad, gärna med smak av gräslök och dill, till en bit grillad lax.

florencefotosofiaernerot

Malwina
– Ett knubbigt, mörkrött bär. De gula fröna lyser klart på ytan. Malwina har mycket fyllig smak med hög syra och en balanserad sötma som möter upp. En kraftfull jordgubbe med citrustoner. Sorten är fast i köttet, den klarar fint att blandas i en sallad utan att bli söndermosad. Gärna en sallad att servera till fisk- eller kötträtter.

malwina_fotosofiaernerot

Rumba
– Ett bär med klar röd färg och glänsande yta. Sorten har en härlig friskhet i smaken som går mot citron, lime och lite mer flyktiga syrliga toner. En välbalanserad sötma finns också där.
Rumba är en mycket god jordgubbe som passar utmärkt att äta precis som den är eller med vaniljglass och vispad grädde. I sallader är den god att kombinera med till exempel kyckling eller fläskkött, förutom grönsaker förstås.

rumbafotosofiaernerot

Sonata
– En riktigt bullig jordgubbe som man känner igen på den ofta breda formen och klarröda färgen. Sorten har fin balans mellan sötma och syrlighet. Smaken går mot honungsmelon, honung och gula äpplen. Jag använder gärna Sonata till en jordgubbsdessert med maränger och vispad grädde.

sonata_fotosofiaernerot

Om Malin Broman
Malin är kock och matskribent, utbildad vid Restauranghögskolan i Grythyttan. Förutom arbete på olika restauranger har hon bland annat varit chefredaktör för Mat & Vänner. Sedan 2015 driver hon eget företag som matkreatör och inspiratör.

malin_broman_fotosofiaernerot

 

————————————————————————————————————–

Bärfrämjandet drivs av LRF Trädgård/Bär för att sprida kunskap och inspiration om svenskodlade bär. För ytterligare information och intervjuer kontakta Eva Axelsson, ordförande i LRF Trädgård/Bär: 070-521 98 73 evaaxelsson8@gmail.com eller Magnus Engstedt, bärrådgivare: 070-666 76 18, info@magnusengstedt.se Bilder för fri publicering finns att hämta på www.barframjandet.se under Nyheter/Bildbank.