Jordgubbar på G

Eva Axelsson, jordgubbsodlare utanför Norrköping har just plockat de första jordgubbarna i sitt växthus. Där odlar hon sorter som Flair, Rumba och Sonsation. I Skåne har odlare skördat i växthus sedan början av april.
– Vi har inte så mycket växthusodling, vår odling är till största delen på friland där vi har en traditionell odling med halm mellan raderna. En del av odlingen täcker vi med fiberväv tills de börjar blomma, för att driva på dem lite. Frilandsbären är Honeoye, som är den tidigaste, följd av Rumba, Sonsation och Faith, säger Eva. Läs om sorterna på Bärfrämjandet: bit.ly/3baPZZm
Än så länge ser allt normalt ut i odlingarna för ett av våra populäraste bär, som redan under maj börjar skördas allt mer i tunnelväxthus.
– Knäckfrågan i år att få tillräckligt många som kan plocka bären. De som brukar komma hit och som är inbokade har svårt med transporter och tillstånd. Kanske kan självplocken öka till viss del i år när många har Sverigesemester och kanske vill koka saft och sylt. Men för de flesta konsumenter handlar det ändå om att kunna köpa sin jordgubbskartong i eller intill sin livsmedelsbutik, säger hon.
– Det är många som vill köpa bär som är närodlade och intresset för att vi ska öka vår självförsörjningsgrad tror Eva kommer att bidra till stor efterfrågan på jordgubbar och andra bär i sommar.