Hemleverans – Jenny kör hem penséerna!

– Kommer inte kunderna till oss får vi åka till dem. Jenny Nilsson i Dammstorp utanför Malmö har plantskola och handelsträdgård och växthuset är fullt av penséer och påskliljor som väntar på att bli planterade.

” I coronatider tycker vi att man ska hjälpas åt. Så om du är över 65 år eller riskperson och bor i Husie/Riseberga och inte vill/kan besöka vår gårdsbutik kan du ringa oss  så levererar vi din beställning av penséer till din dörr/uppfart inom 1 dygn.” Så skriver Jenny på deras facebooksida.

– Jag tycker vi behöver ha den servicen till våra stamkunder – de blir jätteglada! Dessutom tror jag de gärna kommer och handlar hos oss när allt blir som vanligt igen.

– Efter en mörk och kall vinter är längtan efter värme och sol stor så när penséerna dyker upp i butikerna känns det som att våren äntligen är på väg. Med sina många olika glada färger lyser de upp. Att de dessutom är lättskötta gör att alla kan ha dem i sin täppa, berättar Jenny Nilsson.

Hur många sorter finns det?
– Det finns en oändlig mängd sorter och färger i alla kulörer, både tvåfärgade, strimmiga och enfärgade. Med öga och utan. Öga är den fläck som ofta är svart och som sitter i mitten av blomman. Det finns både stor- och småblommiga, fransiga och de som doftar mer och andra mindre.  Alla sorter är lika tåliga och bra.

Men varför är den så tålig?
– Vissa odlas frostfritt på ett par plusgrader i växthus och en del i kallväxthus, det vill säga de får stå i minusgrader under vintern då det inte är värme på i växthuset utan det håller samma temperatur som utomhus.  De som odlas i kallhus är oftast mer kompakta och extra tåliga mot kyla men alla tål ett par minusgrader oavsett odlingssätt.

Finns det någon trend kring pensén?
– När det gäller färger följer det ofta de vanliga inredningstrenderna. De senaste åren har rosa nyanser varit populära men många konsumenter är traditionella och vill ha gult och blått som är de färger som säljs mest. Påsk och penséer hör ihop så då säljs det många.

Vad är dina bästa tips för den som inte har gröna fingrar och funderar på pensén?
– Den är lättskött. Plantera i en bra och näringsrik jord och vattna vid plantering. Sen är det utomhustemperaturen som avgör hur snabbt jorden torkar upp. Man ser på bladen när de hänger och är slappa att det behövs vatten. På våren när det är kallt behöver man inte vattna så ofta.

När kan man plantera den?
– Det ska helst inte bli kallare än ett par minus om man har dem utomhus. Så håll koll på nattemperaturen. I annat fall kan de vara ute på dagen och flyttas in i ett mindre kallt utrymme om det blir mer än 3-4 minus. Kallhusodlade penséer tål fler minusgrader och kan stå ute hela tiden.

Hur håller den sig fin och glad?
– Plocka bort vissna blommor så kommer nya långt in på försommaren. Vattna oftare när det blir varmare ute.

jenyy-och-jo%cc%88rgen-nilsson-dammstorp-sa%cc%88songensba%cc%88sta-penseer

En vårhälsning från Jenny och Jörgen Nilsson på Dammstorps handelsträdgård i Malmö.

 

Användning: Penséer används som en av de första vårblommorna i rabatter, balkonglådor och krukor. Den passar i alla typer av samplanteringar och är mycket bra som kantväxt.

Egenskaper: Penséer klarar temperaturer på ner till ca -5°C. De kan sloka något om det är kallt, men reser sig snabbt igen när temperaturen stiger. En av vårens första utplanteringsväxter som klarar av lätt frost. Blommorna finns i en mängd olika färger och storlekar.

Placering: Kan placeras i de flesta lägen, från sol till halvskugga, men den trivs inte i torka. Vid risk för torka vattnas plantan. Putsa bort vissna blommor så förlängs blomningen.

Svensk säsong: Blommar från mars till juni.

Plus för svenskodlat: