Ta med familj och vänner ut i jordgubbslandet. Där kan ni fylla både bunkar och magar med bär! Det är härligt att plocka bär som är närodlade, ibland kan man välja att köpa plockade bär i gårdsbutiker eller plocka själv. Det är förstås bara en liten del av alla jordgubbar som odlas som säljs direkt på gården, den större mängden säljs via grossister i våra dagligvarubutiker.
Det odlas många olika sorter med olika mognadsperioder så att de kan avlösa varandra under sommaren.
Rumba är en vanlig hjärtformad jordgubbe med härligt sötsyrlig smak som mognar tidigt men även Flair, Malling Centenary, Falco och Magnum kommer i början av säsongen. Dessa avlöses snart av Verdi, Limalexia, Sonsation och Sonata. Passa på att verkligen provsmaka och hitta skillnader i utseende, sötma och syrlighet. Klicka på länken nedan och leta upp jordgubbsodlare som finns inom rimligt avstånd till dig. Här kan du söka länsvis.
Så hanterar du de färska jordgubbarna:
Förvara dem osnoppade och kallt. Är de snoppade bör de ätas direkt eller frysas in.
Sköljning: Svenska jordgubbar behöver bara sköljas om det är jord på dem. Låt flugan sitta kvar under sköljningen så sköljer du inte bort smakämnen. Lägg dem gärna i bunke med vatten så att bären inte skadas av vattenstrålen.
Infrysning: Bäst resultat får du om du skivar och lättsockrar bären före frysning. Packa dem i slutna plastaskar eller påsar.
Plus för svenskodlat
Sök på jordgubbar under fliken recept så hittar du smarriga recept på sylt och annat och få tips hur du tar tillvara bären för att frysa in dem.