Att ta med familjen eller kompisen ut i jordgubbslandet blir ett nöje. Där kan man både fylla bunkar med bär och samtidigt äta sig mätt på bär på plats! Det är också härligt att få tag i bär som är närodlade, ibland kan man välja att köpa plockade bär i gårdsbutiker eller plocka själv. Det är förstås bara en liten del av alla jordgubbar som odlas som säljs direkt på gården, den större mängden säljs via grossister i våra dagligvarubutiker.
I självplocken kan man träffa på jordgubbssorter som Polka och Korona som är mycket smakrika men också ganska känsliga och behöver konsumeras inom ett par dagar.
Det odlas många olika sorter med olika mognadsperioder så att de kan avlösa varandra under sommaren. Remonterande jordgubbar som ger flera skördar har också blivit vanligare
Rumba är en vanlig hjärtformad jordgubbe med härligt sötsyrlig smak som mognar tidigt men även Flair, Malling Centenary, Falco och Magnum kommer i början av säsongen. Dessa avlöses snart av Verdi, Limalexia, Sonsation och Sonata. Passa på att verkligen provsmaka och hitta skillnader i utseende, sötma och syrlighet. På Säsongensbästa kan du leta upp jordgubbsodlare och förhoppningsvis hitta någon inom rimligt avstånd till dig. Här kan du söka länsvis.
Så hanterar du de färska jordgubbarna:
Förvara dem osnoppade och kallt. Är de snoppade bör de ätas direkt eller frysas in.
Sköljning: Svenska jordgubbar behöver bara sköljas om det är jord på dem. Låt flugan sitta kvar under sköljningen så sköljer du inte bort smakämnen. Lägg dem gärna i bunke med vatten så att bären inte skadas av vattenstrålen.
Infrysning: Bäst resultat får du om du skivar och lättsockrar bären före frysning. Packa dem i slutna plastaskar eller påsar.
Plus för svenskodlat
Här hittar du smarriga recept på sylt och annat och få tips hur du tar tillvara bären för att frysa in dem.