Hedvigs morotsfavoriter

dsc04843

“Jag är en frukostälskare, receptkreatör och  kokboksförfattare som sedan 2013 driver Instagramkontot Eatnlive. Så länge jag kan minnas har jag älskat att experimentera i köket med en hälsosam touch. Under våren 2017, då jag studerade i Lund, öppnade jag upp ett pop-up hälsocafé i Saluhallen där. Jag bakade och sålde raw food fika, färskpressade juicer, smoothies och acai bowls. En favorit  var min färskpressade “ABC-juice” på äpple, rödbeta och morot. Om du har en juicemaskin hemma är denna något jag varmt rekommenderar att testa.
 I min matlagning vill jag visa att nyttigt kan vara både enkelt och gott, vilket även är en röd tråd i min nyligen utgivna kokbok Hedvigs Morgonstund. Boken innehåller 52 hälsosamma frukostrecept och alla recept i boken är vegetariska, fria från tillsatt socker och gluten. Du kan köpa ditt exemplar direkt på www.hedvigsmorgonstund.com
Det berättar Hedvig Littorin, författare till boken.
Här kommer ett par morotssmakande recept ur boken.
dsc03954
Morotskaksgröt
1 1/2 dl havregryn
1 dl kokosmjölk
2 dl vatten
1 dl riven morot
salt
kanel
kardemumma
1. Koka upp havregryn med vatten och mjölk i en kastrull.
2. Tillsätt riven morot och smak av med salt, kanel och kardemumma.
3. Rör runt 2–3 minuter för att få den fluffiga och goda konsistensen.
4. Toppa förslagsvis med vaniljkvarg, valnötter och kanel.
dsc03847
Hedvigs Morotskaksbollar
1 1/2 dl cashewnötter
1 dl havregryn
10 färska dadlar
1 dl riven morot
1 tsk kardemumma
havssalt
kokosflingor
1. Mixa nötter och havregryn i en matberedare.
2. Tillsätt dadlar, morot, kardemumma och en nypa havssalt
3. Mixa till en jämn smet.
4. Forma till bollar och rulla i kokosflingor.
5. Förvara dem i kylen eller frys in dem.