Hallå där Josefin Svensson, grönkålsodlare

Grönkålen är en spännande grönsak som på senare år gjort en gastronomisk förflyttning från skinkgarnityr, och möjligen soppingrediens, till de läckraste chips och smakrik ingrediens i wokar, sallader och mycket mer. I år blev det kris för många grönkålsodlare som brukar leverera till restauranger eftersom julborden ställts in. Kreativiteten har fått ta nya vägar och några odlare har erbjudit självplock av grönkål. Är det något du satsat på Josefin och tror du den aktiviteten kommer igen nästa år, oavsett pandemi?

– Vi haft ”Gräva själv” av framförallt garneringskål men också av grönkål i liten skala. Det har varit populärt.
Vår kål lämnar vi till grossist som i sin tur säljer till detaljhandlen så vårt behov av att hitta alternativa lösningar har inte varit större i år än annars. Med garneringskålen märks det mer, då den största del går till restauranger och julbord. Så där har “Gräva själv” varit ett bra alternativ. Och det kommer vi säkert köra nästa år med.

Varför odlar du grönkål?
– På vår gård har vi odlat grönkål i mer än 50 år, min farfar odlade det och därefter tog mina föräldrar över och fortsatte med grönkålen. Från början var det bara försäljning till jul, men nu har vi säsong från maj eller juni och tills den tar slut i december/januari. Det är lite av vår grej att odla grönkål och kommer göra det länge till.

Vilka är utmaningarna för en grönkålsodlare?
Att vädret inte ska skifta för mycket i temperatur, det vill säga många plusgrader varvat med minusgrader. Det påverkar kvalitén och gör kålen mindre hållbar. Är vädret med oss kan grönkålen stå ute på fält under större delen av vintern. Den tål kyla bra men som sagt inte när det skiftar för mycket.

Vad lagar du själv av grönkål till jul?
– Vi använder grönkål till det mesta, sallader, gratänger, soppor, grytor m.m. Det finns egentligen inga begränsningar men det är ändå något speciellt när man äter grönkålen till jul, och lagar den med ättika och sirap, det väcker så mycket minnen och det är absolut det jag inte kan vara utan till jul.
Grönkålspizza är annars favoriten.