Gurka och gurka!

Javisst är det stor skillnad i smaken hos den svenska gurkan, den är saftig, krispig och fräsch . Att den svenska gurkan nu börjar ta plats i grönsaksdiskarna igen är ett säkert vårtecken. Ljuset är åter och värmen är på väg. Gurkan är verkligen en häftig grönsak med en lång historia som sträcker sig till Indien och Kina och ungefär 3000 år bakåt i tiden. Hos oss har den bara funnits något 100-tal år men har blivit otroligt populär. Den gröna slanggurkan passar bra som smörgåspålägg i salladen, som dipgrönsak, barngodis före maten, i röror som tsatsiki, i hälsodrinkar och mycket annat.

Tänk bara på att rätter med gurka är en färskvara som ska konsumeras snart eftersom innehåller mycket vatten. I gurkan finns också en del värdefulla mineraler som kalium och magnesium, särskilt i skalet.

Fruktköttet innehåller bland annat mindre mängder C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin och folsyra.  Gurka innehåller dessutom kisel, ett ämne som stärker kroppens bindväv.

Plus för svenskodlat:

Krämig gurksallad
ca 4 portioner
2 gurkor
1/2 rödlök
4 kvistar färsk dill
3 dl creme fraiche eller turkisk yoghurt
1/2 dl majonnäs
3–4 msk vit vinäger eller citron
salt och peppar
Gör så här:
Skiva  gurka och lök. Hacka dill. Blanda ihop alla ingredienser, smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, peppar eller vinäger/citron. Låt gärna salladen stå i kylen en stund eller servera direkt.4 gurkblomma gurkblommor gurkflicka gurksallad-e1492978491383 gurksallad-2-e1492978466358 gurksallad-5 gurksallad-3 kostministeriet_tankehierarki kostministeriet_rekommendation