Gröna favoriter i Matcirkeln

 

Fler gröna inslag ser vi i Livsmedelsverkets nya Matcirkel för att vi ska kunna ställa om till ett mer hållbart sätt att leva. Om man varje dag äter något livsmedel från varje grupp i Matcirkeln får man en bra variation av näringsämnen. Bönor, linser och ärter finns nu i flera av matcirkelns grupper och helt nya inslag är t ex växtbaserade vegodrycker och tempeh som är fermenterade proteinrika bönor.
Många människor anser också att det är viktigt att välja närproducerat och svenskodlat när vi handlar även om priset blivit allt viktigare.

Enligt Demoskops undersökning som genomförts på uppdrag av Svenskmärkning tittar nästan tre av fem alltid efter svenskt ursprung när de handlar livsmedel även om priset blivit allt viktigare.  Sju av tio anger också att de, genom att köpa svenskproducerad mat, vill bidra till Sveriges försörjningsförmåga. Om du håller lite koll på vad som är i säsong så ökar dina chanser att kunna handla prisvärt. En av Matcirkelns sju grupper innehåller potatis och rotfrukterna morot, rödbeta, palsternacka och kålrot. Alla dessa finns garanterat från svenska odlingar nu och med dem kan du laga både goda och hälsosamma rätter. Här hittar du recepten:

https://sasongensbasta.se/?s=rotfrukter&search-type=all