Glad halloween!

31 oktober firas Halloween i många länder. Halloween har sitt ursprung i Irland och Skottland och kom så småningom via USA till Sverige under 1900-talet.

Här firar vi den dag som passar oss bäst i slutet av oktober eller början av november i samband med Allhelgonahelgen. Eftersom pumporna inte funnits långt tillbaka i vår svenska tradition har vi heller ingen vana att använda dem i maten. Men en pumpasoppa är väldigt lätt att laga och en god pumpakaka är heller inte svårt.

Det är bara du som bestämmer hur din pumpa ska se ut. Skär bort botten, skär och gröp ur fruktkött och kärnhus. Spara gärna kärnorna och rosta dem, eller kasta. Använd fruktköttet i en soppa, paj eller ugnsrostat med andra grönsaker.

Skär och skrapa rent pumpan invändigt så mycket du kan. Sedan tar du en kniv och skär ut mönster som du vill ha. Du kan googla fram massor med inspiration men sedan gör du ditt eget mönster.

Pröva gärna att borra smål som blir vackra mönster när du satt i tända värmesljus.

Glöm inte att ställa pumpan på något värmetåligt!

 

Här kan du läsa om några olika pumpasorter och deras olika karaktärer. https://sasongensbasta.se/wp/wp-admin/post.php?post=2194&action=edit

och här hittar du en supergod soppa med pumpa: https://sasongensbasta.se/wp/wp-admin/post.php?post=2203&action=edit