Give peas a chance

Så var det dags igen för skörd av de gröna ärtorna.
Kjell Svegrup som är ärtodlare på Sveriges sydvästra kust tror på en ökad efterfrågan av våra svenska ärtor som alternativ till kött. Gröna ärtor är inte bara gott och ger fin färg, de innehåller mycket C-vitamin, fibrer och protein. Så boosta din mat med ärtor.

– En stor fördel är att frysta ärtor är i säsong hela året, så att vi kan njuta en färsk vara utanför skördeperioden. Men just nu är det ändå högsäsong eftersom ärtskörden är i full gång. Skördetröskorna går dygnet runt så man arbetar i treskift. Efterfrågan på gröna ärtor kommer att öka och inom projektet Give peas a chance har ärtodlarföreningen varit delaktiga i att utveckla växtbaserat protein från gröna, gula och grå ärter, berättar Kjell.

Minskat svinn
– Jag tror på en renässans för frysta varor. Att ha gröna ärtor eller andra grönsaker i frysen är ett sätt för hushållen att minska sitt svinn. Vi vet att frukt och grönsaker står för en förhållandevis stor del av matsvinnet hemma. Av de frysta ärtorna kan man ta fram det man vill äta och sedan stoppa in dem i frysen igen, så behöver inget slängas för att det blivit dåligt.
Svinnet i hanteringen är lågt på ärter. Skaldelar osv sorteras ut och blir biogas. Det finns pågående arbete för att istället ta till vara resterna som foder m m, säger Kjell.
Se efter svenska ärtor i butiken
Handelns egna varumärken har nu också svenska ärter i sitt sortiment, så titta efter svenska ärter nästa gång du handlar.

Ärtiga tips