GIllar du cilantro?

koriander

Cilantro är det spanska namnet för koriander och det namn som ofta används i bl a USA för att benämna de gröna bladen. Vi säger ofta korianderblad och “en kruka färsk koriander” för att inte blanda ihop örten med korianderfrön. Båda kommer från Coriandrum sativum. Den är en av våra äldsta kryddväxter. Redan de gamla romarna använde koriander i tron att den stimulerade matsmältningen och fungerade som lusthöjare. Även “läkekonstens fader” Hippokrates använde koriander i medicinskt syfte i antikens Grekland. Tillhör du dem som inte upptäckt den suveräna och speciella smaken? Den är grön, fräsch, kryddig och lite citrusliknande. Svensk, krukodlad koriander är mjällare och mildare än den asiatiska, frilandsodlade som finns att köpa i knippen i asiatiska butiker. Fördelen med den krukodlade är att även stjälkarna är späda och goda. Säkra smakkompisar är chili och lime.