Fylliga och söta rotfrukter

Grova grönsaker som palsternacka, rödbeta och morot är både hälsosamma och miljövänliga råvaror. Precis som de gröna bladen tillför rotfrukterna livsviktiga mineraler och vitaminer till vår kost. Rotfrukterna innehåller också en hel del kostfiber, något som gör att vi känner oss mätta och nöjda efter måltiden. Kostfiber utgör dessutom föda för tarmbakterierna i tjocktarmen vilket gynnar immunförsvaret och underlättar tarmtömning.

Att fylla tallriken med råvaror som av naturen fått olika färger är ett bra sätt att säkerställa att kroppen får i sig de näringsämnen som behövs. Rödbeta och palsternacka är ganska lika sett till näringsinnehåll. De ger liksom många rotfrukter bra med kalium och kostfiber. Palsternacka innehåller mer vitamin C. Även moroten har i grunden en liknande sammansättning, men skiljer sig något med sitt höga innehåll av betakaroten. Betakaroten är en antioxidant som kan omvandlas till vitamin A i kroppen.  De gröna bladgrönsakerna spenat och ruccola innehåller viktiga mineraler som folsyra, järn och magnesium.

Om just rödbetor finns det forskning som visar att personer som fått dricka koncentrerad rödbetsjuice kunnat sänka ett högt blodtryck. Detta är en följd av rödbetans relativt höga innehåll av nitrat som i kroppen omvandlas till nitrit och kväveoxid som i sin tur vidgar kärlen. Men mer forskning behövs innan några direkta ordinationer kan göras.

Goda smaker och lätt att laga
Du kan enkelt steka olika rotfrukter, penslade med olja i ugnen. De kan stekas hela, i stavar eller bara i grova bitar. Tänk på att palsternackan blir fortare mjuk än de morot och rödbeta.
Ta inspiration från våra fyllda rötter på bilden och känn efter vilka smaker du är sugen på och tycker passar ihop med de fylliga, lite söta rotfrukterna.

Så här gjorde vi:
Vi förvällde hel morot och palsternacka så att de var nästan mjuka igenom och snittade de sedan lätt, nästan som ett korvbröd.

Moroten fylldes med hackad och stekt grönkål finhackat syrligt svenskt äpple och toppades med lite sesamdressing gjord på sesampasta, citron och vatten. Gott är också att smula ädelost, hackade valnötter och lite god olja över i stället för sesamdressingen.

Palsternackan har fyllts med skivad purjolök och strimlad sötmandel, båda frästa en stund i smör eller olja med lite finhackad vitlök. Låt gärna lite trilla utanför. Droppa över tamari eller soja.

Tips för rödbetsälskare är att “hasselbacka” den. Skiva rödbetan nästan igenom, pensla med smör eller olja och salt och stek i ugnen ev toppad med ströbröd.

 

Säsongens bästa är en plats för dig som har bestämt dig för att leva ett hälsosammare och mer hållbart liv. Vi guidar dig till varför du ska välja svenskodlade produkter när du handlar – och ger inspiration till hur du kan använda dem för maximal upplevelse!  Vi håller på att bygga en receptbank, den växer allt eftersom. En del recept är kompletta måltider ur näringssynpunkt och andra behöver kompletteras med något proteinrikt.