Fruktbart familjeföretag

engelbrektsa%cc%88pple_frv_niklas_martin_magnusengelbrekt-8

1966 planterades de första äppelträden hos Engelbrekts i Södåkra nära Jonstorp ovanför Helsingborg. Odlingen var modern och frukten såldes via Mäster Grön, men Engelbrekts byggde succesivt ut eget packeri och lager. 1984 tog Martin över efter sin far som först varit lantbrukare, då hade de en total volym på 200 ton äpplen, att jämföra med 1800 ton 2019. Det har gått upp och ned med verksamheten under årens lopp. 1989 slopades det tidigare importstoppet vilket ställde nya krav på den svenska frukten och en tredjedel av den svenska fruktarealen försvann. Men Engelbrekts höll i, tog röjningsbidrag och planterade nytt. Föreningen Svenska äpplen bildades 1994.

Martin har fruktodlingen tillsammans med sönerna Magnus och Niklas som egentligen driver varsitt företag. Martin har 26 ha och sönerna 10 ha var. De valde att göra så för att Magnus och Niklas skulle slippa arbeta för sin pappa halva livet. Det är roligare att ha sitt eget, där man kan ta egna beslut och ha sin egen lärprocess, tycker bröderna. Man kan också bygga upp ett eget kapital. Sedan samarbetar de en del kring administration, löner, bokföring, lagringsteknik, förhandling om pris med kunder. Men odlingarna sköter de var för sig. Även Niklas sambo Cinna är aktiv i företaget. Hon håller i gårdsbutiken, designar etiketter, sköter sociala medier och är sedan ganska nyligen även lärling till den holländska rådgivare de anlitat tidigare.

Gårdens äppelsorter

Aroma är bäst till paj och mos, tycker såväl Martin som Magnus och Niklas. “Mos på Ingrid Marie det blir bra det med”.

Annars är Saga Martins favorit, medan Niklas föredrar Rubinola. Men det ändras hela tiden, tycker de. “Nu tycker man att Discovery är god, sen tycker man att Saga är god” i takt med att sorterna mognar. De märker att det är mer diskussion kring sorter, och det är ändå en rolig trend. Det gör ju att fler sorter efterfrågas. Sedan har det jobbats en del med marknadsföring av sorter.

Vad är speciellt med svenska äpplen?

Recept

Engelbrektarna äter helst äpplen som de är, fast helst från kylen. Det är krispigt och gott, tycker Martin. Annars är efterrätter med äpplen gott. Och äppelmos blir det förstås på flingorna varje morgon. På gården har de förädling på olika sätt av äpplena: Det blir must, cider, vinäger och äppellikör. Det ger mervärde åt andra klassens frukt som inte är helt perfekt och företaget blir intressantare. Produkterna kan man köpa i gårdsbutiken, som är öppen året om.

Lagring

De har idag 15 ULO-rum. Det första byggde de redan 2002. 2015/2016 var den första säsongen som det fanns svenska äpplen året runt. I lagren är det runt 1,5 grader och syrehalten ligger runt 0,5-1%. Koldioxidhalten är runt 2%. När man fyllt lagret går man ut, stänger dörren, sänker syrehalten och öppnar inte igen förrän det är dags att sälja äpplena.

Utmaningar

Hagel är den största utmaningen. Det är vanligare än vårfrost, även om det också ställer till stora bekymmer när den kommer. Det finns många system för hagelnät, och de tror att det kommer till Sverige också. De är dock lite tveksamma hur det påverkar solinstrålningen på våra breddgrader. Kanske blir knoppsättning eller färgutveckling för dålig? Rönnbärsmal är den mest problematiska skadeinsekten.