Frossa i svenska jordgubbar!


Även om jordgubbarna finns under hela sommaren så är midsommar den helg då vi inte vill vara utan. Och i år kan vi verkligen äta och njuta av mycket bär.
– Det varma, soliga vädret gör att det mognar på bra i våra svenska jordgubbsodlingar. När vädret är varmt och vackert så brukar också lusten att äta lite mer jordgubbar infinna sig och i år går det hand i hand eftersom det redan finns bra tillgång. 
Jag har varit på besök i odlingar i Dalarna, Sörmland, Östergötland, Västergötland, Skåne, Kalmar-Öland samt övriga Småland, och överallt ser det bra ut i landen. I år har vi sluppit den frost som halverade fjolårets midsommarskörd och som gjorde att plantorna inte heller senare hämtade sig fullt ut. Lite frost i blomningen brukar bara vara bra för att gallra lite blommor och inte få för många bär på plantan utan ge utrymme åt fler bär att bli större. Men trots den kalla våren var det aldrig någon riktig frostrisk och vi kan se fram emot en jordgubbsrik midsommarhelg, säger Magnus Engstedt odlingsrådgivare, Bärfrämjandet.

– Jordgubbar odlas på många platser i Sverige vilket gör att det finns stora chanser att köpa lokalt odlade bär som är plockade samma dag och då har jättemycket smak. Det är den lokala odlingens styrka. Men det är stor ruljans på bären så även i storstäderna är kvaliteten som regel hög även om bären skördats dagen innan. Och det kan vara stor prisskillnad på jordgubbarna ett sådant här jordgubbsår, men se upp med vad du köper. För kvalitetsbär får man alltid betala lite mer, säger Magnus.

Det har hänt otroligt mycket de senaste åren inom svensk bärodling. Nya tekniker tillämpas och nya sorter och planttyper används för att höja kvaliteten och för att förlänga säsongen. En liten del odlas i tunnel men nu är man i full gång och skördar av de frilandsodlade bären som det finns allra mest av. Det odlas många olika sorter med olika mognadsperioder så att de kan avlösa varandra under sommaren. Kika på kartongen om du är nyfiken på vilken jordgubbssort du äter, ofta finns det ett sortnamn om inte fråga gärna vilken sort det ärPassa på att verkligen provsmaka och hitta skillnader i utseende, sötma och syrlighet. I den här ordningen mognar jordgubbarna men fortsätter sommarvärmen mognar alla på ganska fort.

Flair
En jordgubbe med spänstigt fruktkött som smakar och doftar mycket. Den har fin balans mellan friskhet och sötma. En av de tidigaste sorterna.

Flair

Rumba
En mycket vanlig jordgubbssort. Ett charmigt hjärtformat bär med härlig sötsyrlig smak som hänger kvar. Rumba finns från mitten av juni.

Rumba

Sonata
Ett ljusrött, knubbigt och saftigt bär med härligt frisk smak. Limegröna frön och fast fruktkött. Mognar mitt i sommaren.

Sonsation
En ny jordgubbssort med intensivt orangeröda jordgubbar med en skinande glans. Jordgubben har ett fast och saftigt fruktkött med en kraftig klassisk jordgubbssmak, Sorten är medeltidig.

Salsa
Vackra, varmröda jordgubbar med smak av aprikos och mogna körsbär. Salsa mognar mitt i sommaren.

Florence
En mjuk och saftig jordgubbe som doftar friskt av citrus och smultron. Den är knubbig och hjärtformad och en medeltidig sort som finns från juni till augusti.

Faith
Jordgubbsplantan ger stora och vackra bär med fin smak. Sorten är medelsen.

Malwina
Jordgubbe med mörka, knubbiga och saftiga bär. Mörkt fruktkött och intensiv smak med frisk syra och mycket sötma. Ett bär som mognar lite senare på sommaren.

Så hanterar du de färska jordgubbarna:
Förvara dem osnoppade och kallt. Är de snoppade bör de ätas direkt eller frysas in.

Ättemperatur: Rumstempererade jordgubbar smakar allra bäst. Först då framträder den goda smaken. Ta fram i god tid!

Sköljning: Svenska jordgubbar behöver bara sköljas om det är jord på dem. Låt flugan sitta kvar under sköljningen så sköljer du inte bort smakämnen.

Infrysning: Frysta jordgubbar bör förvaras i minst – 17 grader. Bäst resultat får du om du skivar och lättsockrar bären för frysning. Packa dem väl.

Plus för svenskodlat

Vill du ha mer information de svenska jordgubbarna kontakta Magnus Engstedt rådgivare Bärfrämjandet 0706 66 76 18, Eva Axelsson, jordgubbsodlare i Norrköping 0705 21 98 73 eller Marcus Söderlind ordförande LRF Trädgård 0708 14 61 49.